WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Long Covid: Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε το σύνδρομο μετά τη νόσηση


JTeam

21 Μαρτίου 2022

Long Covid: Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε το σύνδρομο μετά τη νόσηση
Pexels
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι υπάρχουν τρόποι να προλάβετε τα συμπτώματα του long Covid μετά τη νόσησή σας με κορωνοϊό.

Αν έχετε περάσει κορωνοϊό, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσατε μεταγενέστερα μερικά συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid που συνήθως διαγιγνώσκεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων COVID-19. Μπορεί να ζούμε δύο χρόνια με πανδημία αλλά οι γιατροί ψάχνουν ακόμη τι είναι αυτό που προκαλεί τον long Covid, καταλήγοντας σε δύο ασφαλείς τρόπους που μπορούμε να υιοθετήσουμε ως πρόληψη.

Ο πνευμονολόγος και ειδικός εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Duke και επίκουρος καθηγητής ιατρικής Dr. Coral Giovacchini τονίζει: «Όταν μιλάμε για long Covid αναφερόμαστε σε συμπτώματα που διαρκούν πέρα ​​από τις τέσσερις εβδομάδες αυτού που θα θεωρούσαμε ως οξεία ασθένεια».

«Μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα μετά την οξεία λοίμωξη. Τα πιο κοινά που βλέπουμε είναι η επίμονη κόπωση και τα επίμονα συμπτώματα δύσπνοιας, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, σύγχυση, προβλήματα μνήμης, αϋπνία, νευροπαθητικά προβλήματα και πολλά άλλα».

Σύμφωνα με τον Richard Becker που εργάζεται στο University of Cincinnati College of Medicine: «Ο εμβολιασμός και η πρώιμη λήψη φαρμακευτικής αγωγής κατά του Covid είναι δύο αξιόπιστοι, επιστημονικοί τρόποι για να αποφευχθεί η εκδήλωση συμπτωμάτων long Covid».

Η σημασία του εμβολιασμού

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, ο εμβολιασμός κατά του Covid- 19 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του long Covid ενώ όσοι ήταν ανεμβολίαστοι και εμφάνιζαν επίμονα συμπτώματα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά το εμβόλιο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως τείχος προστασίας απέναντι στη μακρά Covid- 19. Από την άλλη, άλλες έρευνες επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις του εμβολίου σε όσους είχαν ήδη long Covid αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους γίνεται είτε άμεσα είτε μετά από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Guardian, τα εμβόλια μειώνουν περίπου στο μισό την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος συμπτώματα για μήνες όπως ζαλάδες, κόπωση, αδυναμία, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, σε περίπτωση που νοσήσει ενώ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου.

Αντιικά χάπια τη σωστή στιγμή

Σύμφωνα με μελέτη, όσο πιο βαριά αρρωσταίνει ένα άτομο με κορωνοϊό, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει στην πορεία συμπτώματα long Covid. Όσο πιο γρήγορα λάβει λοιπόν αντιϊκά φάρμακα για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του, τόσο περισσότερο προλαμβάνει την εκδήλωση του συνδρόμου.

Η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από την αρχή των συμπτωμάτων για να θεωρηθεί αποτελεσματική και να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.