UPDATE #NOW

Στο "A Very British Scandal" η Claire Foy δίνει γροθιά στον μισογυνισμό


Κλέλια Φατούρου

22 Απριλίου 2022

Στο "A Very British Scandal" η Claire Foy δίνει γροθιά στον μισογυνισμό
Η σειρά του Amazon Prime παρουσιάζει ένα μεγάλο βρετανικό σκάνδαλο του '40, αλλά κυρίως τον μισογυνισμό εκείνης της εποχής

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βλέπεις την Claire Foy και να ξεχνάς ότι είναι η βασίλισσα Ελισάβετ, ειδικά όταν υποδύεται ένα ακόμη βασιλικό μέλος, την ίδια περίπου χρονική περίοδο με το "The Crown".

Είμαστε στο σωτήριο έτος 1947 και βλέπουμε τη σχέση του Ian Campbell, Δούκα του Argyll (που υποδύεται εξαιρετικά ο Paul Bettany) με τη διάσημη Margaret Campbell, που από εντυπωσιακή debutante έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο γάμος τους έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, 10 χρόνια αργότερα, όταν πήραν διαζύγιο, και η σειρά "A Very British Scandal" θέλει να καταδείξει την τοξική κουλτούρα των tabloids στη Μ. Βρετανία αλλά και τον μισογυνισμό του τότε (που δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα σήμερα).

Το διαζύγιό τους περιλάμβανε τη δημοσιοποίηση των προσωπικών φωτογραφιών της Campbell στον Τύπο, μήνυση εναντίον της για απιστία και ένα εξαγριωμένο πλήθος σε κάθε της δημόσια εμφάνιση. Είναι περιττό να πούμε ότι ο Δούκας δεν έτυχε ίδιας μεταχείρισης, αν και είχε χωρίσει την πρώην σύζυγό του, επειδή είχε ήδη ξεκινήσει σχέση με τη Margaret.

Η ειρωνεία είναι ότι εκείνη πλήρωνε τους λογαριασμούς, εκείνος είχε χρεωκοπήσει και ήταν αλκοολικός, με απρόβλεπτα επικίνδυνη συμπεριφορά. Εκείνη όμως παρέδωσε μαθήματα αυτοπεποίθησης και δυναμισμού και αρνήθηκε να αλλάξει τη ζωή της εξαιτίας του δημόσιου εξευτελισμού.

Η σειρά είναι ένα μάθημα φεμινισμού, σε μία εποχή όπου οι γυναίκες δικάζονταν για μοιχεία, ενώ όταν το έκαναν οι άντρες, ε, ήταν απλώς άντρες. Δεν έγινε και τίποτα. Η σειρά προσπαθεί να διεισδύσει στο μυαλό και την ψυχολογία της "Dirty Duchess", όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν.

To "A Very British Scandal" έίναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα Amazon Prime.

TAGS