Αυτό που υποψιαζόμασταν, επαληθεύεται μέσα από νέα έρευνα του Centre for Countering Digital Hate (CCDH) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το Instagram φαίνεται πως δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις γυναίκες από την online κακοποίηση, όπως προκύπτει από τον διάχυτο μισογυνισμό και τις μορφές του.
Για τις ανάγκες της έκθεσης, 5 καταξιωμένες γυναίκες έδωσαν απευθείας πρόσβαση στα άμεσα μηνύματα που λαμβάνουν στο Instagram, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού, Amber Heard, της παρουσιάστριας της βρετανικής τηλεόρασης, Rachel Riley, της συνιδρύτριας του Reclaim These Streets, Jamie Klingler, της δημοσιογράφου και υποψήφιας για εκστρατείες υπέρ της ψυχικής υγείας, Bryony Gordon και της ιδρύτριας του βρετανικού περιοδικού Burnt Roti, Sharan Dhaliwal.
Οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν 8.700 DMs με το Κέντρο Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους (CCDH), το οποίο στη συνέχεια διαπίστωσε ότι 1 στα 15 από τα χιλιάδες μηνύματα που εξετάστηκαν, αψηφούσαν τους κανόνες του Instagram γύρω από την παρενόχληση και την κακοποίηση.
Μάλιστα, 1 στα 7 ηχητικά μηνύματα ήταν προσβλητικά ενώ οι παραπάνω γυναίκες είχαν λάβει 125 φωτογραφίες πορνογραφικού υλικού. Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω ευρήματα, το CCDH έκανε λόγο για «μια επιδημία μισογυνιστικής κακομεταχείρισης», η οποία παραβλέπεται από τη δημοφιλή πλατφόρμα δεδομένου ότι το 90% των κακόβουλων και υβριστικών λογαριασμών παραμένουν ενεργοί ακόμη και μετά από report.
Η Dhaliwal και πολλές ακόμη γυναίκες έχουν μοιραστεί με το κοινό τα επιθετικά σχόλια που έχουν δεχτεί από χρήστες στο Instagram, όπως για παράδειγμα όταν η ίδια επέλεξε να ανεβάσει μια φωτογραφία με έντονη τριχοφυΐα στη μασχάλη της.
delete men x pic.twitter.com/3aJjDRTGuw
— buy my book, link in bio 🔪 (@sharandhaliwal_) April 4, 2022
Από την άλλη, η Klingler δηλώνει σε συνέντευξή της πως κάθε φορά που βγαίνει στην τηλεόραση ή στις ειδήσεις, δέχεται βομβαρδισμό μηνυμάτων από τους άνδρες. Όπως εξηγεί: «Είναι απαίσιο αλλά εξοικειώνεσαι σιγά- σιγά». Κάπως έτσι πολλές από τις γυναίκες, διάσημες και μη, που χρησιμοποιούν το Instagram, αποφεύγουν να μπαίνουν στα DMs τους ακριβώς επειδή «αηδιάζουν», όπως λένε.
Στα πολύ ανησυχητικά ευρήματα συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι χρήστες δεν μπορούν να καταγγείλουν τη λεκτική κακοποίηση που δέχονται μέσα από τα μηνύματα, δεν μπορούν να κάνουν report χωρίς να τα διαβάσουν ενώ ξένοι μπορούν να κάνουν άνετα φωνητικές κλήσεις σε γυναίκες που δεν γνωρίζουν, μέσω των DMs.
Από την πλευρά του το Instagram απαντάει πως τα συμπεράσματα της έρευνας είναι λανθασμένα καθώς το γεγονός ότι κάποιοι προσβλητικοί λογαριασμοί παραμένουν ενεργοί, δεν σημαίνει ότι η πλατφόρμα δεν λαμβάνει σχετική δράση για την προστασία των γυναικών.
Όπως επιμένουν εκπρόσωποί του, «οι λογαριασμοί που στέλνουν μηνύματα που παραβιάζουν τους κανόνες του Instagram, μπλοκάρονται από το να στέλνουν DMs για ορισμένο χρονικό διάστημα με βαρύτερες τιμωρίες σε περίπτωση που συνεχίζουν να στέλνουν υβριστικά μηνύματα».