UPDATE #NOW

Η Oklahoma ζητά ποινή 10 ετών αν κάνεις έκτρωση. Η ποινή για τον βιασμό είναι 5 χρόνια


JTeam

6 Απριλίου 2022

Η Oklahoma ζητά ποινή 10 ετών αν κάνεις έκτρωση. Η ποινή για τον βιασμό είναι 5 χρόνια
Instagram/ hollywoodunlocked
Τη στιγμή που εκτυλίσσονται έντονα κύματα διαμαρτυριών για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ανά τον κόσμο, η Oklahoma μόλις πέρασε ένα νομοσχέδιο, που αν εγκριθεί και από τα δικαστήρια το καλοκαίρι, θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουμε μια και καλή μεσαιωνικές και σκοταδιστικές προκαταλήψεις

Η εποχή είναι γεμάτη παραλογισμούς και το 2021 είναι ακόμη ένα μεσαιωνικό έτος για μερικά κράτη και πόλεις στον κόσμο που εξακολουθούν να τηρούν σκληρό νομικό καθεστώς απέναντι στο δικαίωμα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της και για το αν θέλει να προχωρήσει ή όχι σε άμβλωση.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στο Τέξας και την περίπτωση της Πολωνίας μαζί με ένα ακόμη κύμα έντονων διαμαρτυριών. Δίπλα σε όλες αυτές τις -όχι και τόσο- εύκολες μνήμες, έρχεται να προστεθεί η απόφαση της Oklahoma που πέρασε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους την Τρίτη γύρω από τις αμβλώσεις.

Το πρόστιμο, σε περίπτωση που μια γυναίκα διανοηθεί να προχωρήσει σε έκτρωση, θα ανέρχεται στο ύψος των $100,000 και σε 10 χρόνια φυλάκιση τη στιγμή που η ποινή για τον βιασμό είναι τα 5 χρόνια. Ο 28ος Κυβερνήτης της Oklahoma, Kevin Stitt, εκφράζει τη στήριξη του απέναντι στη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων ενώ αν υπογράψει ώστε να περάσει το μέτρο, θα επηρεάσει την τελική απόφαση το καλοκαίρι εκτός αν δεν περάσει στα δικαστήρια.

H πολιτεία μέχρι πρότινος ήταν ο κύριος προορισμός για αρκετές γυναίκες από το Τέξας που δεν είχαν το δικαίωμα στο να αποφασίσουν για το σώμα τους, κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο που απαγορεύτηκαν οι εκτρώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης.

Σύμφωνα με τη director του American Civil Liberties Union της Oklahoma, Tamya Cox-Toure: «Αυτά τα επιβλαβή νομοσχέδια είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι μέρες πρόσβασης στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση ίσως τελικά αριθμούνται και πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να εγγυηθούμε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης».

Το μέτρο που έγινε μόλις δεκτό στην Oklahoma είναι ανάμεσα στα πολλά νομοσχέδια κατά των εκτρώσεων που αποτελούν μέρος της νομοθετικής εξουσίας της πολιτείας.

Αυτή τη στιγμή σε 26 χώρες οι αμβλώσεις είναι παράνομες χωρίς να έχει σημασία αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Σε 37 χώρες, η άμβλωση είναι παράνομη εκτός αν σώζει τη ζωή της μητέρας. Τη στιγμή που ο ΟΗΕ καταδικάζει τους απαράδεκτους νόμους που απειλούν τις γυναίκες, σε χώρες όπως η Μάλτα, το Ιράκ, οι Φιλιππίνες, η Σενεγάλη, η Μαδαγασκάρη, η άμβλωση απαγορεύεται εξ' ολοκλήρου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα τελευταία 25 χρόνια, περισσότερες από 50 χώρες έχουν αλλάξει τους νόμους τους για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμβλώσεις, μερικές φορές αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση για την προστασία της ζωής και της υγείας των γυναικών.