WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης


23 Ιουλίου 2021

Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης
Υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα προειδοποιητικά σημάδια στην ενδοσυντροφική κακοποίηση και είναι 9 στον αριθμό. Ο οίκος ομορφιάς Yves Saint Laurent Beauté και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση W.I.N. Hellas συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Abuse is Not Love, που έχει στόχο την αντιμετώπιση αυτής της μορφής κακοποίησης. 

Η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα, τα οποία πολλές φορές είναι οικεία. Δεν είναι άγνωστα σε εμάς, μπορεί να μας αγγίζουν, να μας παίρνουν αγκαλιά, να μοιραζόμαστε σημαντικές στιγμές μαζί τους. 

Υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα προειδοποιητικά σημάδια στην ενδοσυντροφική κακοποίηση και είναι 9 στον αριθμό. Ο οίκος ομορφιάς Yves Saint Laurent Beauté και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση W.I.N. Hellas συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Abuse is Not Love, που έχει στόχο την αντιμετώπιση αυτής της μορφής κακοποίησης. 

Η ενδοσυντροφική βία αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα: Εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν ενδοσυντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους και μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που θα επιβιώσουν θα καταφέρει να δικαιωθεί.  

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ο οίκος YSL Beauty αποσκοπεί να αυξήσει την ενημέρωση για τη σοβαρότητα της ενδοσυντροφικής βίας, ώστε να συμβάλλει σε μια ουσιαστική αλλαγή. Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα συμβάλλουν στην παγκόσμια καμπάνια του οίκου που είναι: Έως το 2030 να επιμορφώσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο στην ενδοσυντροφική βία μέσω της συνεργασίας του με τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν ορισμένες βασικές προειδοποιητικές ενδείξεις για την ενδοσυντροφική βία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού αυτών των ενδείξεων, ενδέχεται να μπορούμε να αναγνωρίζουμε καλύτερα την ενδοσυντροφική βία και να ζητούμε ή να προσφέρουμε βοήθεια. Ο οίκος YSL Beauty σκοπεύει να συμβάλλει σε αυτό, αυξάνοντας την ενημέρωση σχετικά με αυτά τα συχνά σημάδια.

Ακολουθούν τα 9 επικρατέστερα που παρατηρούνται και προειδοποιούν πως μια συντροφική σχέση μπορεί να γίνει ή να είναι ήδη κακοποιητική: 

1. Σε αγνοεί όταν είσαι νευριασμένος/ η.

2. Σε εκβιάζει αν αρνείσαι να κάνεις κάτι.

3. Εξευτελισμός: Σε κρίνει αρνητικά.

4. Σε χειραγωγεί για να σε αναγκάσει να κάνεις ή να πεις κάτι.

5. Ζήλεια για οτιδήποτε κάνεις.

6. Ελέγχει πού πηγαίνεις και το πώς είναι η εμφάνισή σου.

7. Παραβίαση. Ψάχνει το κινητό σου ή παρακολουθεί το πού βρίσκεσαι.

8. Απομόνωση. Σε απομακρύνει από φίλους και συγγενείς. 

9. Εκφοβισμός. Σε αποκαλεί τρελή/ό και σε γεμίζει φόβο.

Τα κρούσματα ενδοσυντροφικής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30 έως 60% εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Πολλές γυναίκες βιώνουν τον περιορισμό κυκλοφορίας με έναν βίαιο σύντροφο και δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένες οργανώσεις, φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. 

Η ενδοσυντροφική βία είναι μία από τις πιο συχνές μορφές βίας κατά των γυναικών και συνίσταται στη σωματική, σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και σε χειριστικές συμπεριφορές από έναν ερωτικό σύντροφο.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, κάθε τρεις ημέρες δολοφονείται μία
γυναίκα από τον σύντροφό της».

Παγκοσμίως, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κάποια χώρα όπου η βία από τον ερωτικό σύντροφο δεν θεωρείται έγκλημα. Η ενδοσυντροφική βία πλήττει άτομα από όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες. Ωστόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών. 

Η Μάντα Παπαδάκου, Πρόεδρος και Ιδρύτρια της W.I.N. Hellas, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μας τιμή που συνεργαζόμαστε με ένα τόσο δυνατό brand, όπως ο YSL και χαιρετίζουμε τη διεθνή του πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ενδοσυντροφικής βίας. H W.I.N. Hellas από το 2006 βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών, με στόχο την ενδυνάμωσή τους μέσω ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχοντας βιώσει την κακοποίηση μέσα σε σχέση, θεωρώ πως θα είχα καταφέρει να προστατεύσω τον εαυτό μου, αν είχα περισσότερες γνώσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Η γνώση είναι δύναμη. Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των γυναικών και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εκδήλωση κάθε μορφής βίας». 

Ο οίκος ομορφιάς δεσμεύεται λοιπόν σε τοπικό επίπεδο, να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους του και να μοιραστεί το μήνυμα για τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης με άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσυντροφικής βίας, που ελπίζουμε ότι μια μέρα θα εξαλειφθεί εντελώς.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.