VIDEO

«Signal for help»: Η σιωπηλή χειρονομία για όσους υφίστανται ενδοοικογενειακή βία


The Jennettes

11 Ιουνίου 2020

«Signal for help»: Η σιωπηλή χειρονομία για όσους υφίστανται ενδοοικογενειακή βία

Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες μέρες ένα συγκλονιστικό video, που απεικονίζει μία γυναίκα να μιλά σε βιντεοκλήση με μια φίλη της και να προσπαθεί, μέσω μιας συμβολικής, σιωπηλής χειρονομίας, να της δείξει ότι έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Στο εν λόγω video, φαίνεται πως οι δύο γυναίκες συζητούν για μία συνταγή, μέχρι που η φωνή της μιας «σπάει», προσπαθώντας παράλληλα να ακούγεται ψύχραιμη, λόγω της παρουσίας του συζύγου της. Λίγο αργότερα, η ίδια κοιτά την κάμερα και κάνει μία χειρονομία, ενώ η φίλη της, καταλαβαίνει απευθείας ότι χρειάζεται βοήθεια.

Το «Signal for help» περιλαμβάνει δύο απλές κινήσεις: Η παλάμη του χεριού στρέφεται προς την κάμερα με τον αντίχειρα προς τα μέσα, ενώ τα υπόλοιπα δάκτυλα κλείνουν πάνω από τον αντίχειρα. Το σήμα είναι γρήγορο και διακριτικό και φαίνεται να υιοθετείται από όλο και περισσότερους οργανισμούς στον κόσμο.

Η συγκεκριμένη σιωπηλή χειρονομία, που ουσιαστικά αποτελεί έκκληση για βοήθεια (μέσω βιντεοκλήσης) για όσους ανθρώπους είναι θύματα βίας από το περιβάλλον τους, καθιερώθηκε από το Ίδρυμα Canadian Women’s Foundation του Καναδά και απευθύνεται σε όσους και όσες δεν είναι σε θέση να μιλήσουν ή να γράψουν ελεύθερα, καθώς οι θύτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο και ελέγχουν την επικοινωνία τους.

Δείτε το χαρακτηριστικό video παρακάτω:

https://youtu.be/nUJV-9wvdB8