UPDATE #NOW

Google Chrome: Πώς θα καταλάβετε αν ένα extension είναι ασφαλές


JTeam

23 Απριλίου 2022

Google Chrome: Πώς θα καταλάβετε αν ένα extension είναι ασφαλές
KOBU Agency on Unsplash
Τι να προσέξετε για να μείνετε μακριά από ιούς

Τα Chrome extensions είναι εξαιρετικά. Μας βοηθούν να γράφουμε καλύτερα, να αποφεύγουμε διαφημίσεις, να εξοικονομούμε χρήματα και πολλά, πολλά άλλα. Το κακό είναι πως τα πράγματα στο ίντερνετ, συχνά δεν είναι όπως φαίνονται και το κακόβουλο λογισμικό υπάρχει παντού.

Η Google φαίνεται πως γνωρίζει την ποιότητα των extensions της και αναγνωρίζει πόσο ασφαλή μπορεί να είναι – αυτός είναι και ο λόγος που έχει κυκλοφορήσει ένα νέο σύστημα αναγνώρισης των verified extensions αλλά και των creators. Σύντομα λοιπόν, θα υπάρχουν δύο badges που θα μας καθοδηγούν.

Το «Featured» θα εμφανίζεται σαν ένα μπλε εικονίδιο που μοιάζει με μετάλλιο, σε ορισμένα extensions. Σύμφωνα με την Google, θα αφορά όλες τις επεκτάσεις «που ακολουθούν τις πρακτικές μας σε τεχνικό επίπεδο και παρέχουν στον χρήστη μία καλή εμπειρία αλλά και design».

Το «Established Publisher» θα αφορά κυρίως τους developers που έχουν επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους στην Google. Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε τον προγραμματιστή πίσω από την εκάστοτε επέκταση, καθώς η Google ξέρει ποιος είναι – αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, λοιπόν, θα λογοδοτήσει σε μια πανίσχυρη εταιρεία.

Πώς αλλιώς μπορούμε να εντοπίσουμε τα ασφαλή extensions;

  • Διαβάζουμε ολόκληρη την περιγραφή της επέκτασης, για να ξέρουμε τι ακριβώς κατεβάζουμε.
  • Διαβάζουμε καλά τις άδειες στις οποίες συμφωνούμε – αν, δηλαδή, θεωρούμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσουμε πρόσβαση στην κάμερα, ας μην το κάνουμε. Πρόκειται για τεράστιο red flag.
  • Κοιτάζουμε τις κριτικές του extension. Αν οι χρήστες του έχουν μόνο αρνητικά σχόλια για αυτό, ή δεν μπορούμε να εντοπίσουμε πρόσφατη δραστηριότητα, είναι προτιμότερο να μείνουμε μακριά. Παράλληλα, ας κάνουμε τα updates όσο πιο συχνά γίνεται, για να μείνουμε μακριά από ιούς.