UPDATE #NOW

The Offer: Είδαμε τη σειρά που αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από τον «Νονό»


Κλέλια Φατούρου

29 Απριλίου 2022

The Offer: Είδαμε τη σειρά που αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από τον «Νονό»
Όλα όσα είδαμε (και μάθαμε) στο "The Offer", τη νέα σειρά του Paramount+ που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 1/5 στις 22:00, με τριπλό επεισόδιο, στην COSMOTE TV (COSMOTE SERIES HD)

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει γύρω από το τι πραγματικά συνέβη όταν ετοιμαζόταν και γυριζόταν μία από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου; Πολύ, αν κρίνουμε από το cast-αφρόκρεμα που δίνει ζωή στη σειρά των 10 επεισοδίων, "The Offer".

Τώρα ήταν το σωστό timing για να συμβεί κάτι τέτοιο, εφόσον ο Νονός συμπληρώνει 50 χρόνια από την πρεμιέρα του και μάλλον ήρθε η ώρα για αποκαλύψεις, αν και αρκετές εξ αυτών ήταν ήδη γνωστές. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η δημιουργία της σειράς βασίζεται στις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του Albert S. Ruddy, που ήταν ο παραγωγός της ταινίας και τον οποίο στη σειρά υποδύεται ο Miles Teller.

Το 1969, ο συγγραφέας Mario Puzo έπρεπε να γράψει ένα βιβλίο που θα έκανε επιτυχία και θα ξεπλήρωνε τα χρέη του. Το βιβλίο έγινε αμέσως best seller και ο κόσμος έκανε ουρά για να το αγοράσει. Ο Νονός δεν χρειαζόταν συστάσεις. Ήξεραν όλοι τι είναι. Μία ιστορία για τη μαφία (κι ας απαγορεύτηκε να βάλουν τη συγκεκριμένη λέξη στην ταινία) αλλά κυρίως για την οικογένεια. Η Paramount βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση τότε και κάπως έπρεπε να σωθεί. Επέλεξαν λοιπόν για παραγωγό τον Albert Rudy, ο οποίος ήταν πρωτάρης, αλλά έπαθε τέτοια εμμονή με τον Νονό, που η επιτυχία ήταν μονόδρομος.

Οι περισσότεροι σκηνοθέτες απέρριψαν την πρόταση και ο Francis Ford Coppola δέχτηκε καθαρά για οικονομικούς λόγους (το 1970 δεν ήταν μάλλον μία καλή εποχή για τα οικονομικά τους). Συνεργάστηκε με τον Puzo πάνω στο σενάριο και η καλλιτεχνική του ματιά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η ταινία. Όχι κάτι σκληρό για τη μαφία, αλλά μία τρυφερή προσέγγιση. Μέσα σε όλα, βλέπουμε και την ιταλοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρούσε ότι το βιβλίο είναι δυσφήμηση για τους Ιταλούς. Στο τέλος, ο παραγωγός έπεισε τον μαφιόζο Joe Colombo να γίνει η ταινία του, βάζοντας τους δικούς του όρους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων και των γεγονότων που ξεδιπλώνονται στο "The Offer"" είναι αυθεντική και, όπως είπαμε, βασίζεται στις συναντήσεις τους με τον παραγωγό. Υπάρχουν σίγουρα χαρακτήρες και σκηνές που έχουν προστεθεί για καθαρά καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά το "The Offer" περιγράφει πώς έγιναν τα πράγματα, από τη συγγραφή του βιβλίου μέχρι και την επιτυχία των ταινιών. Μην περιμένεις να δεις μόνο το εντυπωσιακό cast της ταινίας. Ο Marlon Brando είναι ο Justin Chambers (τον έβλεπες στο Grey's Anatomy), ο οποίος δίνει μία ερμηνεία, που είναι τόσο αλλόκοτη όσο και ο ίδιος ο Brando.

Jenny.Gr

Ο Anthony Ippolito είναι ο Al Pacino, για τον οποίο δόθηκε πραγματική μάχη. Δεν τον ήθελε κανένας στην ταινία, εκτός από τον οραματιστή Coppola. Τότε ήταν ένας νέος και άσημος θεατρικός ηθοποιός. Η σειρά ωστόσο κάνει μεγαλύτερο focus στους ανθρώπους που πραγματοποίησαν τον Νονό και έγραψαν ιστορία στον κινηματογράφο. Η Bettye McCartt (Juno Temple) ήταν η βοηθός του Ruddy αλλά ήταν και η κινητήριος δύναμη όταν χρειαζόταν. Αργότερα έγινε η μάνατζερ των George Clooney, Anthony Quinn, Brian Austin Green κ.α. Ο Robert Evans (Matthew Goode) ήταν ο επί 10 χρόνια επικεφαλής των παραγωγών της Paramount και ένα ανήσυχο πνεύμα που αγαπούσε τη δουλειά του και που, παρά τις αντιστάσεις τους, έπεισε τους ανωτέρους του για την επιτυχία του Νονού.

Η μαφία μπλέκεται, ο Frank Sinatra διαφωνεί με τον Νονό και μαλώνει σε ένα εστιατόριο με τον συγγραφέα, ο Marlon Brando δέχτηκε την πρόταση γιατί έβαλε ένα στοίχημα και, σε συνολικό επίπεδο, η δημιουργία αυτής της ταινίας επηρέασε τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική ζωή όλων όσων συμμετείχαν.

Jenny.Gr

Το βασικό πρόβλημα του "The Offer" είναι η διάρκειά του. 10 (σχεδόν) ωριαία επεισόδια με σκηνές που διαρκούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και που τελικά σε κάνουν να χάνεις το focus σου. Κατά τα άλλα, αυτό το cast είναι τόσο εντυπωσιακό που ξεχνάς τι βλέπεις και απλώς παρακολουθείς ερμηνείες (με τα απαραίτητα 70s outfits). Ο Matthew Goode είναι συναρπαστικός (όπως πάντα δηλαδή), ο Giovanni Ribisi μεταμορφώνεται σε Ιταλό γκάνγκστερ, αλλάζοντας τη φωνή, την ομιλία και το βάδισμά του, ενώ ο Dan Fogler και ο Patrick Gallo είναι φτυστοί ο Francis Ford Coppola και ο Mario Puzo αντίστοιχα. Δεν ξέρω πόσο macho ήταν ο Ruddy in real life, αλλά ο Teller το παρακάνει και θα μπορούσε να βάλει ένα νούμερο μεγαλύτερο στα ρούχα του. Ωστόσο, πρόκειται για μία σειρά που θα θέλεις να δεις, ειδικά αν δεν έχεις μελετήσει την ιστορία πίσω από τον Νονό. Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον το πόσο ανδροκρατούμενη ήταν τότε η ψυχαγωγία και πόσο λίγο υπολόγιζαν τη γνώμη μίας γυναίκας.

Jenny.Gr

Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, κάθε νέο επεισόδιο του The Offer θα είναι διαθέσιμο on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή.