UPDATE #NOW

TikTok: Πρώην υπάλληλοι αποκαλύπτουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην εταιρεία


JTeam

13 Μαΐου 2022

Τηλέφωνο με ανοιχτή την εφαρμογή Tiktok
Pexels.com
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Wall Street Journal, πρώην εργαζόμενοι του TikTok στις ΗΠΑ καταγγέλλουν τοξικές συνθήκες εργασίας και εξουθενωτικά ωράρια

Αγωνία, έλλειψη ύπνου και 85 ώρες σε meetings την εβδομάδα, συν τη δουλειά που είχε να ολοκληρώσει ο καθένας- αυτή ήταν η εμπειρία των εργαζομένων στο TikTok στο Los Angeles. Πολλοί είχαν περάσει κι από άλλες εταιρείες τεχνολογίας -Facebook, NextDoor, Roblox- και είχαν συνηθίσει στην κουλτούρα της Silicon Valley. Το TikTok ήταν όμως κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μέρος του προβλήματος ήταν ότι το app είναι θυγατρική εταιρεία της κινέζικης ByteDance, με την κάθε ομάδα να είναι μοιρασμένη ανάμεσα στα αμερικάνικα και τα κινέζικα HQs. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι να μένουν ξύπνιοι αργά και οι Κινέζοι εργαζόμενοι να ξυπνούν πολύ νωρίς. Λόγω μάλιστα της διαφοράς της ώρας, τα γραφεία στο Los Angeles λειτουργούν ανεπίσημα και τις Κυριακές, ώστε να μπορούν να δουλεύουν τις ίδιες ώρες με την Κίνα, όπου είναι ήδη Δευτέρα. Η κινέζικη κουλτούρα εργασίας βασίζεται στη λογική του «9-9-6», δηλαδή οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα. Παρόλο που το επίσημο πρόγραμμα της εταιρείας ήταν 10-7, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να ακολουθήσουν το 9-9-6 για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στο φόρτο εργασίας.

Όταν το TikTok ξεκίνησε τις προσλήψεις στο LA, στόχος ήταν οι αμερικάνικες ομάδες να ανεξαρτητοποιηθούν σταδιακά από τις κινέζικες. Το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε να ψάχνει τρόπο να απαγορεύσει την πλατφόρμα στις ΗΠΑ και η ByteDance κράτησε μεγάλο μέρος του δυναμικού της εταιρείας στο Πεκίνο, ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που τα αμερικάνικα γραφεία έπρεπε να κλείσουν. Για τον ίδιο λόγο, η ByteDance καλλιεργούσε επίτηδες κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσα στις ομάδες, με διαφορετικά γκρουπ να δουλεύουν στα ίδια πρότζεκτ, πιέζοντας τους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες για να παρουσιάσουν πρώτοι αποτελέσματα.

Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ στο Washington Street Journal εδώ.