UPDATE #NOW

Καλά νέα για όσους πίνουν καφέ έχουν οι επιστήμονες


JTeam

2 Ιουνίου 2022

Κούπα με καφέ
Pexels.com
Νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν καφέ -ακόμα και με ζάχαρη- ζουν περισσότερα χρόνια

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Κίνα, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Όσοι καταναλώνουν 2,5-4,5 καφέδες χωρίς ζάχαρη την ημέρα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, με 29% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Ο καφές έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τους επιστήμονες, με τις περισσότερες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως του ήπατος, καρκίνους, άνοια κ.α. Η νέα έρευνα ενισχύει αυτήν την άποψη. Μάλιστα δεν έχει σημασία το είδος του καφέ και δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν κάποιος τον προτιμά με ζάχαρη.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 171.616 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η μελέτη έγινε σε βάθος επτά ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 3.177 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ καφέ, όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα χρόνια. Μείωση κινδύνου, αν και μικρότερη, είχαν όσοι έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους και έπιναν 1,5-3,5 καφέδες τη μέρα.

Οι περισσότεροι πάντως συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έβαζαν παραπάνω από ένα κουταλάκι ζάχαρη, οπότε δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα αφορούν και όσους πίνουν πολύ γλυκό καφέ. Συνεπώς είναι σύμφωνα με τους ερευνητές πιο συνετό να πίνει κανείς τον καφέ του χωρίς πολλή ζάχαρη, αλλά χρειάζονται σίγουρα περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί ποια είναι η ιδανική ποσότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ