UPDATE #NOW

Η Nancy Reagan έγινε γραμματόσημο μέσα στο Pride Month: Να γιατί ήταν τρομερά κακό timing


JTeam

10 Ιουνίου 2022

Η Πρώτη Κυρία Jill Biden μπροστά από το γραμματόσημο της Nancy Reagan
Associated Press
Στις 6 Ιουνίου η Ταχυδρομική Υπηρεσία τον ΗΠΑ αποκάλυψε ένα νέο γραμματόσημο με τη μορφή της πρώην Πρώτης Κυρίας Νancy Reagan, αγνοώντας τη συμβολή της κυβέρνησης Reagan στον αποδεκατισμό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τη δεκαετία του '80

Τη Δευτέρα 6/6, η Πρώτη Κυρία Jill Biden έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου γραμματοσήμου της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ με τη μορφή της Nancy Reagan αποτυπωμένη πάνω του. Το γεγονός -αλλά και το timing- προκάλεσε αντιδράσεις, με ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές να χαρακτηρίζουν το γραμματόσημο «χαστούκι», καθώς η εκδήλωση συνέπεσε με την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, μήνα ΛΟΑΤΚΙ Υπερηφάνειας.

Οι ακτιβιστές αναφέρθηκαν στο ρόλο της κυβέρνησης στη γιγάντωση της επιδημίας του AIDS τη δεκαετία του ‘80, όταν ο Reagan και οι συνεργάτες του αρνούνταν ακόμα και να αναφερθούν στην ασθένεια, σε μεγάλο βαθμό γιατί έπληττε κυρίως τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και μη λευκές περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει πίσω η επιστημονική έρευνα και να καθυστερήσει η έγκριση φαρμάκων που θα μπορούσαν να έχουν σώσει χιλιάδες ζωές.

«Νομίζω ότι φέρνει στην επιφάνεια το πένθος που πολλοί από εμάς νιώθουμε» είπε η Sarah Epperson, queer καλλιτέχνης και εικονογράφος που ασχολείται με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, στο NPR. «Δεν χάσαμε απλώς μια ολόκληρη γενιά λόγω της κρίσης του AIDS το ‘80 -και μαζί ιστορίες που δεν θα ακούσουμε ποτέ, ανθρώπους που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. Χάσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους. Θα ήμαστε πολλοί περισσότεροι αν δεν είχαμε χάσει τόσο κόσμο».

Η αδράνεια της κυβέρνησης Reagan μπροστά στην επιδημία οδήγησε τους ακτιβιστές της εποχής να οργανωθούν μόνοι τους, όχι μόνο για να απαιτήσουν την έγκριση των φαρμάκων κάνοντας κατάληψη στο κτίριο του FDA το 1988, αλλά και για να μάθουν ο ένας στον άλλο ασφαλείς πρακτικές, αφού δεν υπήρχαν καμπάνιες ενημέρωσης.

Όσον αφορά τη συμβολή της Nancy Reagan στην κρίση του AIDS, το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό είναι όταν ο ηθοποιός και οικογενειακός φίλος της οικογένειας Rock Hudson της ζήτησε να τον βοηθήσει να εισαχθεί σε ένα γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο για θεραπείες κι εκείνη αρνήθηκε να εμπλακεί. Επιπλέον, κάθε Πρώτη Κυρία είναι υπεύθυνη για μια καμπάνια ενημέρωσης για το κοινό. Ο τίτλος της καμπάνιας της Nancy Reagan ήταν «Just Say No» και αφορούσε τα ναρκωτικά. Σε συνδυασμό με τις επιθετικές πολιτικές του Ronald Reagan που έμειναν γνωστές ως «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών», η καμπάνια συνέβαλε στο στιγματισμό και την ποινικοποίηση του εθισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητές των χρηστών να γίνουν φορείς του HIV.

Ο Brandon Cuicchi, διοργανωτής του ACT UP, της οργάνωσης που δημιουργήθηκε ως η απάντηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο AIDS, δήλωσε στο NPR πως «η αργοπορημένη αντίδραση της κυβέρνησης Reagan στο AIDS κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές Αμερικανών και συνεχίζει να γίνεται αισθητή ακόμα και τώρα, με την πανδημία του COVID. Η αμέλεια του Reagan είναι ο λόγος που οι ακτιβιστές απαίτησαν ο Trump να μιλήσει για και να αντιμετωπίσει τον COVID. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε τον COVID να μην αναφέρεται δημόσια και να μην αντιμετωπίζεται για χρόνια, παρά το γεγονός ότι πεθαίνουν από αυτόν χιλιάδες και επηρεάζονται οι ζωές εκατομμυρίων».

Ο Λευκός Οίκος απάντησε στις κριτικές λέγοντας πως τα αποκαλυπτήρια είχαν προγραμματιστεί για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Nancy Reagan, το 2021, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Michael LaRosa, υπεύθυνο τύπου της Jill Biden, «ο Πρόεδρος Biden και η Πρώτη Κυρία έχουν μακρά ιστορία στην προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αυτών που ζουν με HIV/AIDS».