UPDATE #NOW

Αν πιστεύεις ότι είναι OK αν πίνεις μόνο τα ΣΚ, μάλλον κάνεις λάθος


JTeam

15 Ιουνίου 2022

Αν πιστεύεις ότι είναι OK αν πίνεις μόνο τα ΣΚ, μάλλον κάνεις λάθος
Amer Aryaei from Pexels
Αν κάποιος καταλώνει 7 ποτά τα Σαββατόβραδα, θέτει την υγεία του σε υψηλότερο κίνδυνο από κάποιον που πίνει καθημερινά την ώρα του φαγητού του, ακόμη και την ίδια ποσότητα

Αν συγκαταλέγεις τον εαυτό σου στα άτομα που πίνουν κοκτέιλ, κρασί και ό,τι υπάρχει σε αλκοόλ μόνο τα Σαββατοκύριακα, νέα έρευνα έρχεται να σου υποδείξει πως η τακτική που εφαρμόζεις, μπορεί να είναι πολύ πιο ύπουλη από την καθημερινή κατανάλωση.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να ακυρώσουν ό,τι πίστευες μέχρι σήμερα για την εγκράτειά σου καθώς σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών του Stanford University School of Medicine, Rudolf Moos: «Αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι η αραιή κατανάλωση αλκοόλ είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από το καταναλωτικό μοτίβο».

O Moos είναι ανάμεσα στους επικεφαλής της πρόσφατης έρευνας, που διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν μέτρια και είναι πάνω από 30, καταλήγουν σε κραιπάλη τα Σαββατοκύριακα αφού φτάνουν να πίνουν μαζεμένα όλα τα χρωστούμενα της εβδομάδας. Οι συμμετέχοντες, που το έριχναν για τα καλά στο ποτό μόνο τις δύο αυτές ημέρες, ήταν 5 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα αλκοολισμού, βλέποντας τις επιδράσεις του στη δουλειά ή στο σπίτι στη συναναστροφή με τα παιδιά, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin, Charles Holahan.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος καταλώνει 7 ποτά τα Σαββατόβραδα, θέτει την υγεία του σε υψηλότερο κίνδυνο από κάποιον που πίνει καθημερινά την ώρα του φαγητού του, ακόμη και την ίδια ποσότητα, όπως εξηγεί ο Holahan. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό, είναι πάνω από 30 και το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ενήλικες που είναι πάνω από 65 χρονών.

Σύμφωνα μάλιστα με το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο επιρρεπείς και εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας από την εξάρτησή από το αλκοόλ, συγκριτικά με τους άνδρες. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και περισσότερες καρδιακές παθήσεις ενώ μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτό τη μέρα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κατά 5%- 9% σε σχέση με τις γυναίκες που απέχουν από το αλκοόλ.

Η νέα έρευνα, που βρίσκεται δημοσιευμένη στο American Journal of Preventative Medicine, έρχεται να καταρρίψει όσα υποστήριζες μέχρι σήμερα ενώ χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέγονταν από Αμερικανούς ηλικίας 25- 74 χρονών από το 1995. Η μελέτη στηρίχθηκε στα δείγματα περίπου 1.300 ατόμων και σίγουρα ανατρέπει τα πάντα για την κοσμοθεωρία μας γύρω από τον τρόπο που πίνουμε.