UPDATE #NOW

Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: Που οφείλονται οι καθυστερήσεις και τι πρέπει να ξέρετε


Ελένη Τζάντασεκ

17 Ιουνίου 2022

Διάδρομος αεροδρομίου γεμάτος κόσμο
Unsplash
Η επιστροφή του τουρισμού σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό έχουν οδηγήσει σε ακραίες καθυστερήσεις σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη

Τις τελευταίες εβδομάδες τα social media έχουν γεμίσει βίντεο με παράπονα για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες ανεβασμένα από ταξιδιώτες που περίμεναν για ώρες στις ουρές για τον έλεγχο διαβατηρίων στο Λονδίνο ή τη Στοκχόλμη. Τα βίντεο από το Δουβλίνο δείχνουν αποσκευές από πτήσεις που έφτασαν μέρες νωρίτερα να στοιβάζονται στους διαδρόμους του αεροδρομίου. Στο Amsterdam Schiphol Airport η KLM ακύρωσε όλες τις υπερατλαντικές πτήσεις προς την Ευρώπη. Είναι προφανές πως κάτι πάει πολύ στραβά.

@victoriamatvv @Ryanair you ruined my holiday, my chance to see family, my mums birthday and wasted my whole day. Thanks. Rayanair what do you think of this? How are you planning on sorting this out for me? 🤔🤔#flightfail #ryanair #ElectrifyTheMini #HolidayModeActivated #fyp #easterneuropean ♬ Intro - The xx

Που οφείλονται οι καθυστερήσεις;

Με τα ταξίδια στο εξωτερικό να έχουν επανέλθει με ελάχιστους περιορισμούς, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες προσπαθούν να αναπληρώσουν τα καλοκαίρια που «έχασαν». Παράλληλα, στις ΗΠΑ μόλις καταργήθηκε το υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού ως συνθήκη για να επιστρέψει κανείς στη χώρα, γεγονός που ενθαρρύνει περισσότερους Αμερικάνους να ταξιδέψουν γιατί δεν έχουν πλέον να ανησυχούν ότι θα ξεμείνουν στην Ευρώπη αν κολλήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάνε από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια περισσότεροι επιβάτες απ’ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια. Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν όμως αυξήσει και τον αριθμό των υπαλλήλων για να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Henry Harteveldt, ταξιδιωτικό αναλυτή στο Atmosphere Research Group, ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε θέμα με την παραλαβή αποσκευών στο Heathrow ήδη από το Μάρτιο. Ελλείψεις και στο προσωπικό ασφαλείας έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ και άλλα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σημείο που ο CEO της Ryanair ζήτησε από την κυβέρνηση να στείλει το στρατό για να βοηθήσει, πρόταση που απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως.

Οι ελλείψεις προσωπικού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία· όπως και σε άλλους κλάδους, έτσι και στα αεροδρόμια μέρος του προσωπικού τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η επιστροφή του τουρισμού δεν έφερε όμως και την επιστροφή των υπαλλήλων, οι οποίοι προτιμούν καριέρες με μεγαλύτερες απολαβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας -και δικαίως, όπως δείχνουν οι πρόσφατες απεργίες στα αεροδρόμια της Ιταλίας και του Παρισιού. Ακόμα και αν βρεθούν άτομα διατεθειμένα να καλύψουν τις θέσεις, δεν μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως να δουλεύουν, καθώς πρέπει να περάσουν από προγράμματα εκπαίδευσης και να λάβουν πιστοποιήσεις ασφαλείας.

@kanefernxndo arrive early boys 🙌🏽🤣#singingtexttospeech #london #heathrow #heathrowairport #flight #holiday ♬ original sound - Kane

Πόσο ακόμα θα περιμένουμε;

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται λοιπόν μπροστά σε ένα τεράστιο ταξιδιωτικό κύμα, το οποίο δεν έχουν το δυναμικό να μεταβολίσουν. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η κατάσταση· όσο ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να δημιουργούνται κι άλλες καθυστερήσεις. Ο Harteveldt προειδοποιεί ότι αν δεν βρεθεί αποτελεσματική λύση για τις ελλείψεις προσωπικού, μπορεί να μη δούμε αλλαγές μέχρι ακόμα και τον προσεχή χειμώνα. Από την άλλη, η κατάργηση των τεστ για τις ΗΠΑ μπορεί να έφερε περισσότερους ταξιδιώτες, αλλά ίσως βοηθήσει να αποσυμφορηθούν οι ουρές για ελέγχους ασφαλείας, καθώς πολλές αεροπορικές ζητούσαν από τους υπαλλήλους να ελέγξουν τα πιστοποιητικά κάθε επιβάτη, διαδικασία που θα μπορούσε εύκολα να αυτοματοποιηθεί.

Πώς να προετοιμαστώ αν ταξιδεύω;

Αν ταξιδεύετε ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες της ζώνης Σένγκεν είναι μάλλον απίθανο ότι θα συναντήσετε ακραίες καθυστερήσεις, αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ελέγξετε την ιστοσελίδα του αεροδρομίου και της αεροπορική τουλάχιστον μία μέρα πριν για να ενημερωθείτε για τυχόν καθυστερήσεις. Προσπαθήστε να προσέλθετε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν την πτήση, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να περάσετε από τον έλεγχο ασφαλείας. Ακόμα, προτιμήστε τις αποσκευές καμπίνας και -αν αυτό δεν είναι δυνατό- τοποθετήστε φάρμακα και άλλα απαραίτητα σε τσάντες που θα βρίσκονται στην κατοχή σας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν όλα πάνε στραβά, το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ συμβουλεύει να έχετε μαζί σας μπουφάν, σε περίπτωση που οι ουρές για τους ελέγχους φτάσουν μέχρι τους υπαίθριους χώρους.