UPDATE #NOW

Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή: Επιδοτήσεις από €135 έως €710 - Όσα θέλετε να ξέρετε


JTeam

20 Ιουνίου 2022

Παλιό παρατημένο
Unsplash
Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν επιδοτήσεις για την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων συσκευών

Μέχρι και 300 ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το όφελος για τα νοικοκυριά από την μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από νέες, πιο αποδοτικές ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή».

Στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση 380.000 συσκευών, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 209.000 μεγαβατώρες, κατανάλωση που αντιστοιχεί σε πόλη 100.000 κατοίκων. Παράλληλα θα ωφεληθεί και η οικονομία και το περιβάλλον, καθώς οι εισαγωγές καυσίμων θα μειωθούν κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 125.000 τόνους.

Η διαδικασία

Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται μόνο κωδικοί Taxisnet και ΑΦΜ, αλλά και να έχει υποβληθεί δήλωση εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2020.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων ανοίγει αύριο και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σταδιακά έως τις 5 Ιουλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που θέλουν να αντικαταστήσουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες εγκατεστημένους τόσο στην κύρια όσο και στη δευτερεύουσα κατοικία. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως τρεις συσκευές, δηλαδή έως 2 κλιματιστικά κι ένα ψυγείο ή καταψύκτη.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ επιπλέον μοριοδότηση θα λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ. Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 30% - 50%, δηλαδή από 135 - 710 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα και το είδος της συσκευής.


Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τη νέα συσκευή στη μειωμένη τιμή από κατάστημα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα είναι επίσης υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, αλλά ευθύνη παραλαβής θα έχει το κατάστημα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.