UPDATE #NOW

Μπορείτε να σταθείτε στο ένα σας πόδι για 10"; Το τεστ που θα αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας


JTeam

21 Ιουνίου 2022

Μπορείτε να σταθείτε στο ένα σας πόδι για 10"; Το τεστ που θα αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας
pexels
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα τους πόδι για 10", είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια

Αν έχετε δυσκολία με την ισορροπία και συγκεκριμένα με το να στηρίζεστε στο ένα σας πόδι, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι σοβαρό σας συμβαίνει.

Νέα έρευνα που έγινε στη Βραζιλία, αποκαλύπτει ότι η ανικανότητα ενός ανθρώπου μέσης ή τρίτης ηλικίας να σταθεί στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η ισορροπία μας θεωρείται ότι είναι αρκετά καλή μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής μας οπότε η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό το απλό τεστ ισορροπίας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις εξετάσεις ρουτίνας των ηλικιωμένων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Claudio Gil Araujo της Clinimex Medicina do Exercicio στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Αθλητιατρικής British Journal of Sports Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από 1.702 συμμετέχοντες 51 έως 75 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να σταθούν στο ένα πόδι τους για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς άλλο στήριγμα, ενώ είχαν τα χέρια στα πλευρά τους και κοιτούσαν ίσια απέναντι. Οι προσπάθειες που μπορούσαν να κάνουν ήταν μέχρι τρεις στο κάθε πόδι.

Όπως διαπιστώθηκε, το 20,5%, δηλαδή 348 άτομα απέτυχαν στο τεστ. Όσο πιο μεγάλος ήταν μάλιστα, κάποιος τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα αποτυχίας. Τα άτομα που δεν μπόρεσαν με τίποτα να σταθούν στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα ήταν το 5% των ανθρώπων στις ηλικίες 51-55 ετών, το 8% στην ηλικιακή ομάδα 56-60 ετών, το 18% στους 61-65 ετών, το 37% στους 66-70 ετών και πάνω από τους μισούς (54%) στους 71-75 ετών.

Στη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης επτά ετών πέθαναν 123 άνθρωποι (το 7%): Το 32% από καρκίνο, το 30% από καρδιαγγειακά αίτια, το 9% από αναπνευστική νόσο και το 7% από επιπλοκές της Covid-19. Το ποσοστό θανάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο (17,5%) μεταξύ όσων είχαν «κοπεί» στο τεστ ισορροπίας σε σχέση με όσους είχαν «περάσει» (4,5%).

Η ανικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι σε γενικές γραμμές, σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 84% για θάνατο από κάθε αιτία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Για να δείτε αν μπορείτε να τα καταφέρετε σε αυτό το ασφαλές τεστ, μια δοκιμή θα σας πείσει.