UPDATE #NOW

Keep Sweet: Pray and Obey: Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για τα σεξουαλικά εγκλήματα αίρεσης


Κλέλια Φατούρου

25 Ιουνίου 2022

Keep Sweet: Pray and Obey: Το σοκαριστικό ντοκιμαντέρ για τα σεξουαλικά εγκλήματα αίρεσης
Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ που μας σοκάρει, αλλά δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει

Το Netflix έχει βαλθεί να μας τρελάνει τους τελευταίους μήνες με τις σοκαριστικές ιστορίες που έγιναν γνωστές στις Η.Π.Α. και τη Μεγάλη Βρετανία και τώρα ήρθε να τις μάθουν όλοι. Τα ντοκιμαντέρ με τις ανατριχιαστικές ιστορίες εγκλημάτων (σεξουαλικής κυρίως φύσης) που κάπως συνδέονται με τη βαθιά πίστη στον Θεό και την πεποίθηση ότι αυτό που συμβαίνει γίνεται στο όνομά του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ντοκιμαντέρ Keep Sweet: Pray and Obey περιγράφει τις «ένδοξες» ημέρες της θρησκευτικής οργάνωσης FLDS, τους Φονταμεταλιστές που αποσχίστηκαν από τους Μορμόνους, επειδή υποστηρίζουν την πολυγαμία. Η αίρεση έχει ένα προφήτη, που προφανώς είναι άντρας και στο πρόσωπο του οποίου βλέπουν τον ίδιο τον Θεό. Είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί σεβασμό, δέος και δεν θα πεθάνει ποτέ. Αυτό πίστευαν οι λίγες χιλιάδες πιστών που είχαν δημιουργήσει τη δική τους μικρή πόλη στο Τέξας, επομένως μπορείτε να καταλάβετε το σοκ, όταν ο προφήτης τους πέθανε από γηρατειά. Τα ηνία πήρε ο γιος του, Warren Jeffs και η δεκαετία του 90 έγινε η αρχή της αντίστροφης μέτρησης.

Jenny.Gr

Ο νέος προφήτης ήταν πολύ πιο σκληρός, δεν επέτρεπε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία εντός της πόλης αλλά τους υποσχέθηκε ότι όσοι επιζήσουν της Δευτέρας Παρουσίας, θα πάνε στον Παράδεισο, έχοντας ως όχημα το Zion.΄Ενα κομμάτι γης που θα ανυψωθεί όταν ο κόσμος καταστραφεί και που θα σώσει τους ενάρετους.

Το βασικό δόγμα της αίρεσης αυτής ήταν ότι όσο περισσότερες γυναίκες παντρευτεί ένας άντρας και όσα περισσότερα παιδιά κάνει, τόσο περισσότερους βαθμούς και πιθανότητες αποκτά για να βρεθεί σε υψηλή θέση στον Ουρανό. Και αφού η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, υπήρξαν άντρες με 5, 10, 50 συζύγους, πολλές εξ αυτών ανήλικες και 100 παιδιά. Οι γυναίκες διδάσκονταν από μωρά ότι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χτένισμα, να φορούν μονόχρωμα φορέματα (αλλά όχι κόκκινα) και να είναι ήρεμες και γλυκές (Keep Sweet).

Υπήρχαν όμως και σκληρές τιμωρίες, οι οποίες προέκυπταν χωρίς λόγο, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό αντρών από την πόλη ή χωρισμό της οικογένειας, με τους συζύγους να δίνονται σε άλλους άντρες και τα παιδιά να αποκτούν, μέσα σε μία νύχτα, νέο πατέρα. Όλα άλλαξαν στις αρχές του 2000, όταν μία έφηβη νύφη απέδρασε γιατί δεν άντεχε άλλο τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση (ναι, αυτά δεν ήταν μέσα στους κανόνες) και έκανε καταγγελία στην τοπική αστυνομία, η οποία υποψιαζόταν ούτως ή άλλως τους παράνομους γάμους.

Οι έρευνες κράτησαν καιρό, εφόσον υπήρχε τεράστια αντίσταση από τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι πίστευαν ακόμα τον προφήτη τους, παρά τις φρικτές πρακτικές. Ο Jeffs συνελήφθη το 2007 για τη διευκόλυνση γάμου ανηλίκου, αλλά το 2011 αποκαλύφθηκαν αρχεία με τις καταγραφές γάμων και ηχητικά αρχεία με τους βιασμούς της 12χρονης και 14χρονης συζύγου του (είχε άλλες 76).

Η ισόβια κάθειρξη δεν στάθηκε αρκετή για να ανατρέψει την πίστη των FLDS. Τον επισκέπτονται ακόμα στη φυλακή, εκείνος συνεχίζει να είναι ο ηγέτης τους και αρκετές χιλιάδες συνεχίζουν να ζουν στη μικρή τους πόλη. Αν και έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και έχει κάνει μεγάλες απεργίες πείνας, είναι ακόμα εδώ και δίνει οδηγίες. Όσοι επιβίωσαν και απέδρασαν μιλούν στο Netflix για τα όσα βίωσαν, γυναίκες με αμέτρητες εγκυμοσύνες, εφηβεία γεμάτη πόνο και κακοποίηση αλλά και πλύση εγκεφάλου που άργησαν να αποτινάξουν.

Λίγο πριν από αυτό το ντοκιμαντέρ, είχα δει το Our Father, που μιλά για τον γυναικολόγο, που ειδικευόταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά έβαζε το δικό του σπέρμα στη διαδικασία, ερήμην του ζευγαριού που τον επισκεπτόταν. Όλο αυτό ήταν και πάλι κομμάτι μίας αίρεσης που ακολουθούσε και του υποδείκνυε ότι η ύπαρξη πολλών παιδιών θα του εξασφαλίσει μία θέση στον Παράδεισο. Είναι προφανές ότι η θρησκεία και η τυφλή πίστη ,μπορεί να σε οδηγήσει στο σημείο να ακολουθείς, χωρίς να αναρωτιέσαι ή να φιλτράρεις αυτά που παρουσιάζονται. Όταν συμβαίνει από τότε που γεννιέσαι, ίσως δεν ξέρεις ποιο είναι το φυσιολογικό και ποια είναι τα όρια. Αλλά αυτό δεν κάνει εγκλήματα που έγιναν λιγότερο φρικτά.