UPDATE #NOW

1 στις 4 γυναίκες κάτω των 50 έχει κακοποιηθεί από τον σύντροφό της, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

17 Φεβρουαρίου 2022

1 στις 4 γυναίκες κάτω των 50 έχει κακοποιηθεί από τον σύντροφό της, σύμφωνα με νέα έρευνα
pexels
Μία στις επτά γυναίκες, δηλαδή το 13%, έχει υποστεί βία μέσα στον τελευταίο χρόνο ενώ μία στις τέσσερις γυναίκες (27%), ηλικίας 15- 49 χρονών, έχουν κακοποιηθεί από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, η βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών ξεκινάει από νωρίς αφού μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 50, έχουν υποστεί κάποια τραυματική εμπειρία από τον σύντροφό τους έστω μία φορά στη ζωή τους.

Μέσα στον τελευταίο μόνο χρόνο, το 13% των γυναικών έχει δεχτεί κάποιου είδους βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική) ενώ η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 161 χώρες και συγκεκριμένα από περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών. Μάλιστα, μέσα σε ένα έτος, όπως υπολογίζεται, περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες δέχονται κάποιου είδους κακοποίηση από τους συντρόφους τους.

Τα θύματα διαπιστώθηκε ότι είναι παντρεμένες γυναίκες, γυναίκες που συζούν ή εκείνες που έχουν πολλά χρόνια κάποιον σύντροφο. Σύμφωνα με τη βασική ερευνήτρια, Claudia García-Moreno, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Παρόλο που υπάρχει πρόοδος τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι γενικά ελλιπής όσον αφορά τον στόχο για την εξάλειψη του φαινομένου μέχρι το 2030».

Όπως προσθέτει μάλιστα: «Η βία από τους συντρόφους εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, παιδιών, οικογενειών και κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο». Τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης κατά γυναικών καταγράφονται στην Ωκεανία (49%) και στην κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%).

Τα χαμηλότερα εντοπίζονται στην Κεντρική Ασία (18%) και στη Νότια Ευρώπη (16%) ενώ οι πιο ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα ποσοστά βίας συγκριτικά με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη η βία εκτιμάται ότι αγγίζει το 20% των γυναικών, έναντι 25% στην Αμερική, 27% στην Ασία και 33% στην Αφρική.