UPDATE #NOW

Η Ουκρανή Μαρίνα Βιαζόφσκα είναι η 2η γυναίκα που θα τιμηθεί ποτέ με το «Νόμπελ των Μαθηματικών»


JTeam

6 Ιουλίου 2022

Μαρίνα Βιαζόφσκα
Associated Press
Το μετάλλιο Fields είναι μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στο πεδίο

Η Ουκρανή μαθηματικός Μαρίνα Βιαζόφσκα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) είναι μία από τους τέσσερις μαθηματικούς που ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση ότι τιμώνται με το Μετάλλιο Fields για το 2022. Το μετάλλιο φέρει το όνομα του Καναδού μαθηματικού Τζον Τσαρλς Φιλντς και δίνεται ανά τετραετία από το 1936.

Από τους 64 μαθηματικούς που έχουν μέχρι σήμερα βραβευτεί με το μετάλλιο, η Βιαζόφσκα είναι η δεύτερη γυναίκα. Η πρώτη ήταν η ιρανικής καταγωγής Μαριάμ Μιρζαχανί, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο το 2014. Οι άλλοι τρεις φετινοί νικητές είναι ο Τζέιμς Μέιναρντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Ούγκο Ντουμινίλ-Κοπέν του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ο Τζουν Χου του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Η Βιαζόφσκα εργάζεται πάνω στη γεωμετρία των σφαιρών κι έχει βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να χωράνε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες σε χώρους με οκτώ διαστάσεις, ένα πρόβλημα που της πήρε 13 χρόνια για να λύσει. Ο Μέιναρντ προώθησε την κατανόηση των κενών ανάμεσα στους πρώτους αριθμούς, ο Κοπέν τη θεωρία των μεταβατικών φάσεων (π.χ. της μετατροπής του νερού σε πάγο) στο πεδίο της στατιστικής φυσικής, ενώ ο Χου τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για την καινοτόμο χρήση της γεωμετρίας στο πεδίο της συνδυαστικής.

Η απονομή του βραβείου είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μαθηματικών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, αλλά λόγω της εισβολής στην Ουκρανία η τελετή και η απονομή των μεταλλίων από χρυσό 14 καρατίων μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Διευκρινίστηκε πάντως, ότι η επιλογή των τεσσάρων βραβευθέντων είχε γίνει πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά ανακοινώθηκε τώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ