UPDATE #NOW

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα πίσω από τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα


JTeam

21 Ιουλίου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα πίσω από τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση

Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, η ανησυχία παραμένει έντονη σχετικά με το πιθανό μεγάλο κύμα εξάπλωσής του νέου ιού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στην Ελλάδα υπάρχουν μέχρι στιγμής, δώδεκα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία είναι επίσημα αναγνωρισμένα. Ωστόσο, η εταιρεία δείχνει να καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με την ασθένεια και τη θεραπεία της.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε στις 8 Ιουνίου 2022, σε ασθενή με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαΐου 2022 και μέχρι τις 29 Ιουνίου 2022 περισσότερα από 5.000 περιστατικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την ΕΔΑΕ.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Όπως περιγράφει αναλυτικά ο ΕΟΔΥ, ο ιός της Ευλογιάς των Πιθήκων (Monkeypox) ανήκει στο γένος ιών που ονομάζεται Orthopoxvirus. Στο ίδιο γένος ανήκει και ο συγγενικός ιός της Eυλογιάς (Variola), της γνωστής νόσου που έβλαψε την ανθρωπότητα για αιώνες έως ότου εκριζώθηκε τη δεκαετία του 1970 με τη βοήθεια των εμβολίων.

Οι Orthopox-ιοί έχουν μια σειρά από φυσικούς ξενιστές, συνήθως ζώα στα οποία είναι προσαρμοσμένοι και φέρουν τα αντίστοιχα ονόματα π.χ. Ευλογιά των Αγελάδων (Cowpox), Ευλογιά των Καμήλων (Camelpox). Ορισμένες φορές οι ιοί αυτοί είναι δυνατόν να προσβάλλουν περισσότερα από ένα είδη ζώων ή να «σπάσουν το φράγμα του ξενιστή» και να μεταπηδήσουν σε διαφορετικό ζωικό είδος. Για παράδειγμα ο ιός της ευλογιάς της αγελάδας, είναι δυνατόν να προσβάλει ανθρώπους και γάτες.

Ο Monkeypox παραδοσιακά κυκλοφορεί σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής στους φυσικούς του ξενιστές (άγρια τρωκτικά) με σποραδικά κρούσματα σε πιθήκους και ενίοτε σε ανθρώπους. Η ονομασία Monkeypox προέκυψε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά (1958) παρατηρήθηκε σε πιθήκους εργαστηρίου.Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Είναι γνωστή από το 1958 και το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο επιγράφτηκε το 1970, στη Δημοκρατία του Κογκό.

Η νόσος προσβάλλει σπάνια τους ανθρώπους και κλινικά μοιάζει με ανθρώπινη ευλογιά, νόσημα που έχει εξαλειφθεί μετά τον εμβολιασμό και το τελευταίο κρούσμα έχει καταγραφεί στη Σομαλία το 1976. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αναφέρει σχετικά με την εκδήλωση των συμπτωμάτων: «Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά την επαφή με το κρούσμα και περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, οσφυαλγία, κεφαλαλγία, λεμφαδενοπάθεια και κόπωση. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έχει κεφαλουραία κατανομή, μοιάζει με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς με τη διαφορά ότι δεν προκαλεί κνησμό και όλες οι βλάβες είναι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης (κηλίδες ή φυσαλίδες ή βλατίδες ή φλύκταινες). Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Στις ομάδες υψηλού κίνδυνου (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση, οπότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και αντιϊκή θεραπεία».