UPDATE #NOW

Όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν εκείνες την πρόταση γάμου. Εμείς γιατί νιώθουμε ακόμα αμηχανία;


Κλέλια Φατούρου

21 Ιουλίου 2022

Όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν εκείνες την πρόταση γάμου. Εμείς γιατί νιώθουμε ακόμα αμηχανία;
Γιατί είναι δεδομένο ότι μόνο οι άντρες οφείλουν να κάνουν πρόταση γάμου;

Ο γάμος είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού. Για ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να είναι εντελώς ασήμαντο ή περιττό ενώ για ένα άλλο να είναι κάτι στη μέση. Ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Ο γάμος μπορεί να είναι θρησκευτικός, πολιτικός, με σύμφωνο, με παραδοσιακό γλέντι, με ένα πριβέ δείπνο, με ένα πάρτι για φίλους, με ένα ταξίδι μόνο για το ζευγάρι. Και ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα είδη, που απευθύνονται σε διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες, συνεχίζουμε να θεωρούμε σοκαριστικό το ότι η πρόταση γάμου γίνεται από τη (μελλοντική) νύφη.

Jenny.Gr

Έτσι όπως έχουμε μεγαλώσει με το σκεπτικό ότι ένας άντρας θα έρθει να μας σώσει από τη μοναξιά, από τους φόβους μας και ό,τι μας βαραίνει, έτσι έχουμε εναποθέσει την πρωτοβουλία σε εκείνον, επειδή είναι «ο άντρας». Όμως, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν έχουμε φτάσει σε μία χρονική στιγμή όπου ο φεμινισμός είναι κάτι καλό, απαιτούμε ίσα δικαιώματα, ίσους μισθούς και ίσο σεβασμό, ανεξαρτήτως φύλου;

Καταρχάς, ας πούμε κάτι σημαντικό. Η πρόταση γάμου δεν έρχεται από το πουθενά ένα ωραίο πρωί (ή ρομαντικό βράδυ). Είναι προιόν συζήτησης, καλής επικοινωνίας και βρίσκει το ζευγάρι σύμφωνο σε μία τέτοια απόφαση. Επομένως, δεν είναι ότι ο άντρας παίρνει τα ηνία, όπως λανθασμένα νομίζουμε. Απλώς κάνει εκείνος την ερώτηση (και όλοι ξέρουμε την απάντηση) επειδή έτσι είθισται. Θέλω να πω, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό εάν πάρει αυτόν τον ρόλο η γυναίκα.

Αν κάτσεις και σκεφτείς τον κοινωνικό και συγγενικό σου κύκλο, δεν θα βρεις παραδείγματα πρότασης γάμου από γυναίκα. Ή μπορεί να έχεις ένα και λαμπρό. Και αν θες να είσαι ακόμα πιο ειλικρινής με τον εαυτό σου, μάλλον έχεις σκεφτεί ότι αυτό συνέβη επειδή η νύφη είδε κι απόειδε και πήρε τα πράγματα στα χέρια της. Ίσως και να νιώθεις έναν ελαφρύ οίκτο για εκείνη.

Όσο όμως εσύ νιώθεις οίκτο, η γενιά του TikTok, το hashtag #sheproposed μετρά σχεδόν 2 εκατομμύρια views και πάρα πολλά βίντεο. Βίντεο με προτάσεις γάμου που είναι παραδοσιακές, κορίτσια που γονατίζουν, που κάνουν έκπληξη στα αγόρια τους σε ρομαντικές παραλίες. Δεν ξέρουμε πώς ένιωσαν οι γονείς τους και αν υπήρξαν ενστάσεις από φίλους που θέλουν να το κάνουν "the traditional way", αλλά ακόμα και αυτό αποδεικνύει ότι τα στερεότυπα ανατρέπονται. Κανονικοποιούνται τα πράγματα που δεν μας δίδαξαν μεγαλώνοντας. Μία σχέση είναι μοναδική, δεν ακολουθεί νόρμες και πηγαίνει τα πράγματα με τον δικό της ρυθμό και τρόπο, αρκεί να σέβεται ο ένας τον άλλο.

@laurapalaciosphoto She asked him to marry her in the most uniquely “them” way… #sheproposed #proposalstory #wholesometiktok #tearsofjoy ♬ Get You The Moon - Kina

Αν το καλοσκεφτείς, δεν μιλάμε για κάποια νέα τάση. Ακόμα και οι mainstream σειρές, που πλέον μας προκαλούν αμηχανία όταν τις βλέπουμε, είχαν στιγμές κοινωνικής αναλαμπής. Στο Sex and the City, η Miranda πρότεινε στον Steve να παντρευτούν ενώ έπιναν χαλαρά την μπύρα τους και ο Steve δάκρυσε. Και δεν υπάρχει τίποτα αστείο σε αυτό. Στα Φιλαράκια, η Monica που ονειρευόταν τον γάμο της από παιδί, ετοίμασε ένα ρομαντικό σκηνικό για τον Chandler, γονάτισε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ίσως εμείς τους βλέπαμε ως γραφικές εξαιρέσεις. Το TikTok πάντως δεν το βλέπει σίγουρα έτσι.

Το πρόβλημα με τα δαχτυλίδια

Η πρόταση γάμου, συνήθως, γίνεται με δαχτυλίδι αρραβώνα. Υπάρχουν σε ανδρικό μέγεθος; Μάλλον όχι. Όσες γυναίκες το έχουν κάνει, καταλήγουν να βρουν απλά δαχτυλίδια στο Etsy ή το αντικαθιστούν με ένα ρολόι. Η αγορά δεν έχει προβλέψει τι γίνεται σε περίπτωση που παίρνει μία γυναίκα τον έλεγχο και πρέπει να σκεφτεί εναλλακτικές. Το δαχτυλίδι, ωστόσο, είναι απλώς ένας συμβολισμός. Σημασία έχει η ουσία και όχι το κουτί που θα δώσεις.

Η (ποπ) κουλτούρα μας έχει στείλει το μήνυμα ότι ο άντρας προτείνει και η γυναίκα αναλαμβάνει να οργανώσει τα πάντα. Όλα λάθος δηλαδή. Το ενδεχόμενο να ανατραπεί αυτό το στερεότυπο και να προσαρμοστεί στο εκάστοτε ζευγάρι είναι απλά γελοίο. Εξάλλου, «η κεφαλή είναι ο άντρας αλλά η γυναίκα ο λαιμός». Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται επειδή πρέπει να πατάξουμε την πατριαρχία (αν και πρέπει) αλλά επειδή οι γυναίκες αποκτούν τη δύναμη και τη βούληση που τους αναλογεί και δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως το αδύναμο φύλο, αλλά ως ένα φύλο και τέλος.

Ναι, μπορείς να είσαι παραδοσιακή και να θες να γονατίσεις. Ναι, μπορεί να είσαι εναλλακτική και να το κάνεις με εντελώς δικό σου τρόπο. Όταν όμως μιλάμε για ισότητα, δεν χρειάζεται κανείς να επωμίζεται το βάρος των στερεοτύπων του φύλου του. Προχωράμε, εξελισσόμαστε, είναι οκ να είναι η γυναίκα πιο δυναμική, είναι οκ να κλαίνε οι άντρες, είναι οκ να μην οργανώσεις εσύ τον γάμο σου. Αρκεί να είναι όλα αυτά εσύ και όχι ένας ρόλος που σου φορέθηκε.