UPDATE #NOW

Από πού πήρε το Bluetooth το όνομά του;


JTeam

5 Αυγούστου 2022

Ασύρματες συσκευές
Unsplash
Φημολογείται πως το Bluetooth πήρε το όνομά του από έναν βασιλιά των Βίκινγκς που μάλλον είχε μπλε δόντια

Όλοι χρησιμοποιούμε Bluetooth σε τουλάχιστον μία από τις συσκευές μας. Η μικρού βεληνεκούς ασύρματη τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά από την Ericsson αλλά χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν σε ό,τι απαιτεί ασύρματη σύνδεση και είναι γνωστή από το γνωστό σηματάκι - ένα Β με περίεργες γωνίες και γραμμές που εξέχουν.

Και η λέξη Bluetooth, αλλά και το σήμα κατατεθέν έχουν τις ρίζες τους στη Δανία του 10ου αιώνα. Ο Βίκινγκ βασιλιάς Harald «Bluetooth» Gormsson είναι γνωστός γιατί ένωσε τις σκανδιναβικές φυλές της Δανίας και της Νορβηγίας που μέχρι τότε βρισκόταν διαρκώς σε κατάσταση πολέμου.

Όταν λοιπόν το 1996 η Intel, η Ericsson και η Nokia συνεργάστηκαν για να ενιαιοποιήσουν τη μικρού βεληνεκούς ασύρματη τεχνολογία που θα συνέδεε τηλέφωνα και υπολογιστές μεταξύ τους αλλά και με άλλες συσκευές, ο Jim Kardack, ιδρυτής της Bluetooth Sig, πρότεινε το όνομα «Bluetooth». Όπως είπε, «ο βασιλιάς Harald Bluetooth ένωσε τη Σκανδιναβία, όπως κι εμείς σκοπεύουμε να ενώσουμε τη βιομηχανία των υπολογιστών και της κινητής τηλεφωνίας».

Το logo μάλιστα προέρχεται από τους σκανδιναβικούς ρούνους για τα αρχικά του ονόματός του, H και B.

Όσο για το ψευδώνυμο Bluetooth, οι ιστορικοί δεν είναι εντελώς σίγουροι από πού προήλθε. Κάποιες πηγές λένε ότι έτρωγε πολλά μούρα, που έκαναν τα δόντια του μπλε, ενώ άλλοι εικάζουν ότι είχε ένα χαλασμένο δόντι, το οποίο φαινόταν γκρι/μπλε.