UPDATE #NOW

Το αφεντικό σου μπορεί να διαβάσει τα μηνύματά σου - Τι να κάνεις για αυτό


JTeam

2 Αυγούστου 2022

Υπολογιστής με ανοιχτό το Slack
Pexels.com
Με τις επαγγελματικές επικοινωνίες -ακόμα και τις χαλαρές συζητήσεις στο γραφείο- να έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό online, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα: τα προσωπικά μας μηνύματα μπορεί να μην είναι όσο προστατευμένα νομίζαμε

Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία, πολλές εταιρείες επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν αποκλειστικά από το σπίτι ή έχουν εφαρμόσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι υπηρεσίες όπως το Slack, το Microsoft Teams και το Google Chat έχουν αντικαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία στο γραφείο, τόσο για σοβαρά θέματα όσο και για την τυπική γκρίνια ή τα σχέδιά μας για το σαββατοκύριακο. Δεν είναι όμως όλες οι πλατφόρμες και όλες οι συσκευές εξίσου ασφαλείς.

Πριν στείλει κανείς κάποιο μήνυμα στο οποίο εκφράζει δυσαρέσκεια για το αφεντικό του, τον εργασιακό χώρο, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του πρέπει να προσέξει τα εξής: να μην χρησιμοποιεί πλατφόρμα του εργοδότη και να μην χρησιμοποιεί συσκευή που του παρείχε ο εργοδότης. Ακόμα και τότε όμως, τα μηνύματα ή γενικές πληροφορίες για τη συζήτηση μπορεί να μην είναι τόσο προσωπικά όσο νομίζουμε.

Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι εφόσον η εταιρεία παρέχει μία πλατφόρμα όπως το Slack για την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, έχει πρόσβαση και στα μηνύματά τους, από ΙΜ μέχρι email και μηνύματα στο κινητό.

Ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν μπορεί να ανακτήσει τα μηνύματα από τις συσκευές σου, υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί να αντλήσει metadata, που σημαίνει ότι μπορεί να δει με ποιον μιλούσες, από ποια τοποθεσία και τι ώρα, που σημαίνει ότι σε περίπτωση εσωτερικής έρευνας μπορεί να έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία μόνο με αυτό τον τρόπο, αν και μπορεί επίσης να σου ζητήσει απευθείας πρόσβαση σε μηνύματα που είναι σχετικά με τη δουλειά, ακόμα και αν προέρχονται από προσωπικούς λογαριασμούς και συσκευές.

Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν οι εργαζόμενοι;

Καταρχάς, αν θέλεις να κάνεις μια ιδιωτική συνομιλία με έναν συνάδελφο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις πλατφόρμα για ιδιωτική επικοινωνία και τη δική σου συσκευή. Καλό είναι η πλατφόρμα η οποία επέλεξες να παρέχει κρυπτογράφηση end-to-end, δηλαδή από τον αποστολέα μέχρι τον παραλήπτη. Πιο ασφαλείς είναι επίσης πλατφόρμες στις οποίες τα μηνύματα εξαφανίζονται έπειτα από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ακόμα όμως και με το καλύτερο λογισμικό, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Για παράδειγμα το Signal μπορεί να μην επιτρέπει τα screenshots, αλλά αν κάποιος θελήσει, μπορεί να βγάλει φωτογραφία τα μηνύματα στην οθόνη με μια άλλη συσκευή, ή το WhatsApp παρέχει κρυπτογράφηση, αλλά είναι επίσης θυγατρική της Meta, η οποία δεν φημίζεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ασχέτως όμως με τις πολιτικές του εργοδότη για τις προσωπικές επικοινωνίες, η καλύτερη συμβουλή για τους εργαζόμενους είναι να χρησιμοποιήσουν τη λογική τους, καθώς οτιδήποτε γράψουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Αν δεν είναι λοιπόν σίγουροι, η σωστότερη πρακτική είναι να προτιμήσουν πιο παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας, όπως το τηλέφωνο ή οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις.