Προειδοποίηση στις γυναίκες στις ΗΠΑ: «Σβήστε άμεσα τα apps με δεδομένα για τον έμμηνο κύκλο σας»
JTeam
27 Ιουνίου 2022
Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αφαιρέσει την ομοσπονδιακή προστασία των αμβλώσεων, ακτιβιστές, νομικοί και απλοί πολίτες κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προειδοποιήσουν: «Σβήστε τις εφαρμογές που καταγράφουν πληροφορίες για τον κύκλο σας».
Κάποιοι πρότειναν ως εναλλακτική ευρωπαϊκές εφαρμογές, όπως το Clue, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρότερη νομοθεσία από τις ΗΠΑ ως προς την προστασία ηλεκτρονικών δεδομένων. Άλλοι έφτασαν σε σημείο να συμβουλεύουν όποιον πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ή αναλογικό ημερολόγιο να μην κάνει ξεκάθαρες αναφορές στην περίοδο, τα συμπτώματα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως ενοχοποιητικό στοιχείο σε μια δικαστική υπόθεση. Όπως έγραψε στο Twitter η Eva Galperin, διευθύντρια στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για του Electronic Frontier Foundation, «Η διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και στην τελευταία φορά που οι εκτρώσεις ήταν παράνομες στις ΗΠΑ είναι ότι ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς ψηφιακής παρακολούθησης».
Σε μια μέση period tracking εφαρμογή, ο χρήστης εισάγει δεδομένα όπως τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιεί, την πρώτη και τελευταία μέρα της περιόδου, αυξημένη ή μειωμένη ροή και άλλα συμπτώματα. Μετά από κάποιους μήνες, η εφαρμογή μπορεί να προβλέψει πότε ο χρήστης πρέπει να περιμένει ξανά περίοδο, αλλά και να αναγνωρίσει μοτίβα. Μετά όμως από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι ειδικοί ανησυχούν για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα στο μέλλον για να αποδείξουν ότι κάποιος έκανε έκτρωση ή αναζήτησε σχετικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με την Evan Greer, διευθύντρια της οργάνωσης για τα ψηφιακά δικαιώματα Fight for the Future, δεν είναι μόνο οι εφαρμογές period tracking που μπορούν να συνδέσουν κάποιον με μία έκτρωση- πέρα από τις προσωπικές επικοινωνίες, αν κάποιος βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής μιας κλινικής και χρησιμοποιεί το κινητό του, οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να συλλέγει δεδομένα για το πού βρίσκεται. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το μοντέλο των δωρεάν εφαρμογών δουλεύει ακριβώς επειδή τα δεδομένα έπειτα πωλούνται σε τρίτους, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της πολιτείας, οργανώσεων κατά των εκτρώσεων ή ακόμα και ιδιώτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις νομοθεσίες τύπου Τέξας, όπου δίνεται αμοιβή σε όποιον κάνει μήνυση σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που κάνουν εκτρώσεις.
Δεδομένα από εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε αστυνομικές έρευνες, σε περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων. Με τις εκτρώσεις να έχουν γίνει παράνομες σε κάποιες πολιτείες, δεν είναι ξεκάθαρο αν η νομοθεσία της πολιτείας θα έχει προτεραιότητα έναντι των όρων και προϋποθέσεων μιας εταιρείας που βρίσκεται σε άλλη πολιτεία.
Για όσες γυναίκες στις ΗΠΑ και όχι μόνο αναρωτιούνται ακόμα αν πρέπει να σβήσουν τις εφαρμογές period tracking από τις συσκευές τους, η απάντηση δεν είναι απλή. Η Andrea Ford, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου λέει πως η ίδια θα ζύγιζε το ρίσκο και την άνεση που τέτοιου είδους εφαρμογές προσφέρουν και πως η απόφαση εξαρτάται άμεσα και από το πού ζει ο καθένα. «Αν ζούσα σε μια πολιτεία όπου οι εκτρώσεις διώκονται ποινικά, τότε σίγουρα δεν θα χρησιμοποιούσα period tracker» λέει και προτείνει ένα μη κερδοσκοπικό μοντέλο ως εναλλακτική. Για τον Jason Hong, καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών στο Carnegie Mellon University, ασφαλέστερες είναι οι επί πληρωμή εφαρμογές, γιατί δεν χρειάζονται να συλλέγουν δεδομένα πέρα από αυτά που οι χρήστες εισάγουν.
Σύμφωνα με τη Greer, οι εφαρμογές που σώζουν τα δεδομένα στη συσκευή και όχι διαδικτυακά είναι επίσης προτιμότερες γιατί τα δεδομένα ανήκουν στο χρήστη, όχι στην εταιρεία. Για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά η αστυνομία θα πρέπει να ζητήσει πρώτα από το δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα, διαδικασία πολύπλοκη όταν αφορά προσωπική συσκευή.
Για όπoιον προτιμά να μην το ρισκάρει, η Ford προτείνει την πιο παραδοσιακή μέθοδο: το αναλογικό ημερολόγιο.