UPDATE #NOW

Andy Warhol: Τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα πορτρέτα του «πάπα της pop»


JTeam

6 Αυγούστου 2022

Andy Warhol: Τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα πορτρέτα του «πάπα της pop»
Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./Licensed by Artists Rights Society (ARS), NY; Christie’s Images Ltd.
Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου 1928, γεννήθηκε ο Andy Warhol, ίσως μία από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές ιδιοφυϊες που έχει γνωρίσει ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης, κι εμείς θυμόμαστε τα πιο χαρακτηριστικά (και αμφιλεγόμενα) έργα του

Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου το 1928, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης, ο εμπνευστής του κινήματος της Pop Art, ο Andy Warhol. Ίσως ο πιο παραγωγικός και δημοφιλής καλλιτέχνης της εποχής του, «πάντρεψε» την avant-garde με εμπορικά και mainstream στοιχεία, αλλάζοντας το πρόσωπο της τέχνης για πάντα.

Γεννήθηκε ως Andrew Warhola, στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια, από γονείς σλοβακικής καταγωγής, έναν οικοδόμο και μία κεντήτρια, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Το 1949 αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρο του ως καλλιτέχνης και «έκοψε» το «a» από το επίθετο του. Έτσι, γεννήθηκε ο Andy Warhol, μία από τις πιο σημαντικές -και αμφιλεγόμενες- φιγούρες στην ιστορία της τέχνης.

Μόλις δέκα χρόνια αργότερα, ο Andy Warhol θα ανακάλυπτε το πάθος του για την ζωγραφική, ενώ το 1961 σύστησε και επισήμως στον κόσμο το κίνημα της «Pop Art», δηλαδή έργα τέχνης εμπνευσμένα από προϊόντα μαζικής παραγωγής! Πρώτο χαρακτηριστικό έργο της νέας αυτής εποχής ήταν ο πλέον ιστορικός πίνακας με τις κονσέρβες της εταιρίας με σούπες Campbell, που ήταν και το έργο που έκανε διάσημο τον Warhol.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr