UPDATE #NOW

5 ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο καύσωνας


JTeam

7 Αυγούστου 2022

Στιγμιότυπο από την ταινία In The Heights
IMDb
Στις ταινίες αυτές ο καύσωνας φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των χαρακτήρων

Δεν είναι απλώς «λίγη ζέστη». Ο καύσωνας είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας με πολλούς τρόπους. Στις ταινίες αυτής της λίστας, ο καύσωνας δεν βρίσκεται απλώς στο φόντο, αλλά καθοδηγεί την πλοκή με καθοριστικό τρόπο, τόσο που θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες.

Rear Window (1954)

Σε αυτή την κλασική ταινία του Alfred Hitchcock, o φωτορεπόρτερ πρωταγωνιστής L.B. Jeffries αναγκάζεται να περάσει ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, αναρρώνοντας από ένα τραύμα στο πόδι. Μην έχοντας τι άλλο να κάνει, περνάει το χρόνο του κοιτώντας έξω από το παράθυρο, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι έχει άθελά του γίνει μάρτυρας σε ένα έγκλημα.

Σε μία σκηνή της ταινίας, ένα ζευγάρι εμφανίζεται να κοιμάται σε ένα στρώμα στην έξοδο κινδύνου του κτιρίου τους, μια συνηθισμένη πρακτική για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης την εποχή εκείνοι, οι οποίοι μετέφεραν τα στρώματά τους έξω από τα παράθυρά τους για να αποφύγουν τη ζέστη μέσα στα διαμερίσματα.

Do the Right Thing (1989)

Άλλη μία κλασική ταινία, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Spike Lee. Η υπόθεση λαμβάνει χώρα στη γειτονιά Bed-Stuy του Brooklyn, πριν αναβαθμιστεί, ενώ γίνεται αναφορά στην αφόρητη ζέστη που τελικά οδηγεί σε εντάσεις με διάφορους τρόπους: ένας ραδιοφωνικός εκφωνητής λέει πως η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, ο κόσμος περπατά στους δρόμους ιδρωμένος, ενώ κάποιοι καταφεύγουν στους πυροσβεστικούς κρουνούς για δροσιά. Ο καύσωνας αναζωπυρώνει ταξικές και φυλετικές διαφορές και η γειτονιά ξεσπάει όταν η αστυνομία σκοτώνει ένα νεαρό μαύρο άντρα.

In the Heights (2021)

Αυτό το musical με την υπογραφή του Lin Manuel Miranda δείχνει τις ζωές των κατοίκων του Washington Heights, μιας γειτονιάς με πολλούς μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική. Σε ένα κομβικό τραγικό σημείο για την πλοκή, ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες ξεχνά να πάρει τα φάρμακά της λόγω του καύσωνα και πεθαίνει, αφήνοντας τη γειτονιά μουδιασμένη.

Summer of Sam (1999)

Πρόκειται για μία από τις υποτιμημένες ταινίες του Spike Lee, που βασίζεται όμως σε πραγματικά γεγονότα. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη του 1970 ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και η αστυνομία αναζητά έναν κατά συρροή δολοφόνο γνωστό με το όνομα «ο γιος του Sam». Δύο παιδικοί φίλοι από το Bronx προσπαθούν κι εκείνοι να ξεσκεπάσουν το δολοφόνο, μέχρι που η ηλεκτροδότηση της πόλης καταρρέει λόγω του καύσωνα και οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να μείνουν σπίτι και να κλειδώσουν τις πόρτες.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στα γεγονότα του καλοκαιριού του 1977, όταν το Bronx χτυπήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες στα χρονικά, με τη θερμοκρασία να παραμένει πάνω από 40 βαθμούς για αρκετές μέρες και μια μεγάλη διακοπή ρεύματος να οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.

In the Heat of the Night (1967)

Ο ντετέκτιβ Virgil Tibbs βρίσκεται στο Μισισιπή κι έρχεται αντιμέτωπος με το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις καθώς προσπαθεί να εξιχνιάσει ένα φόνο. Το 1967, όταν η ταινία κυκλοφόρησε, ξέσπασαν στις ΗΠΑ πάνω από 100 εξεγέρσεις και επεισόδια. Το καλοκαίρι εκείνο έμεινες γνωστό ως το «μεγάλο, ζεστό καλοκαίρι», γεμάτο θυμό, αδικία και φτώχεια, ιδίως για τους Αφροαμερικανούς.