GREEN

Οι καύσωνες είναι πλέον αρκετά φονικοί για να τους δίνουμε ονόματα, όπως στις καταιγίδες


JTeam

2 Αυγούστου 2022

Παλιός ανεμιστήρας
Unsplash
Οι καύσωνες αναγνωρίζονται πλέον ως ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και αποκτούν ονόματα, όπως οι κακοκαιρίες, οι τυφώνες και οι καταιγίδες

Οι καύσωνες έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ που η πόλη της Σεβίλλης στην Ισπανία δημιούργησε γι’αυτούς σύστημα ονοματοδοσίας και κατάταξης με βάση την επικινδυνότητα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, ο καύσωνας Zoe έφτασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, παίρνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύστημα. Όπως και με τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα, μόνο τα πιο ακραία κύματα καύσωνα θα ονοματίζονται.

Σύμφωνα με το TIME, το σύστημα ονοματοδοσίας σχεδιάστηκε ώστε να καταλάβει το κοινό ότι πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας για τους καύσωνες ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται για τους τυφώνες και τις κακοκαιρίες.

Στην Ισπανία σημειώθηκαν από τις 10 ως τις 16 Ιουλίου 510 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη . Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το σύστημα ελέγχου της ημερήσιας θνησιμότητας του ισπανικού υπουργείου υγείας μέτρησε 2.064 θανάτους σχετικούς με τη ζέστη. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία σημειώθηκαν 1.000 θάνατοι με αίτιο τη ζέστη. Παράλληλα στην Αγγλία μετρήθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα χρονικά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Είναι πλέον προφανές ότι η κλιματική αλλαγή δεν κάνει απλώς τα καλοκαίρια πιο ζεστά, αλλά δημιουργεί ακραίες καιρικές συνθήκες που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Σε αυτό το σημείο, το να βρίσκουμε οικολογικούς τρόπους να δροσιζόμαστε κάθε καλοκαίρι δεν είναι αρκετό και τόσο εμείς οι ίδιοι, όσο και οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο μέλλον, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην είναι ακόμα πιο ζεστό.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.