6 αρχιτεκτονικές αρχές για δροσερούς χώρους, επειδή η θερμοκρασία μόνο θα ανεβαίνει
JTeam
29 Ιουλίου 2022
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το γύρο των κοινωνικών δικτύων έκαναν συμβουλές από ανθρώπους στη Νότια Ασία, την Αυστραλία και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνά υψηλές θερμοκρασίες για το πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει εκείνες τις μέρες. Σύντομα στην επιφάνεια ήρθε ένα πολύ σημαντικό θέμα: «Μα πώς είναι δυνατόν να μην έχετε ανεμιστήρες στο ταβάνι;». Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο οι ανεμιστήρες· με εξαίρεση σύγχρονες ανέσεις όπως ο κλιματισμός, τα σπίτια στην Αγγλία δεν είναι σχεδιασμένα για τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Η θερμοκρασία δεν πρόκειται όμως να μειωθεί -όπως ακούμε συχνά φέτος, «το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο δροσερό της υπόλοιπης ζωής μας»- και γι’ αυτό το λόγο πρέπει εμείς να προσαρμόσουμε τους χώρους μας στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω το περιβάλλον. Το Smith Mordak, πολυβραβευμένο αρχιτέκτων και Director of Sustainability του αρχιτεκτονικού γραφείου Buro Huppold, μοιράστηκε με το dezeen 6 αρχιτεκτονικές αρχές για το σχεδιασμό κτιρίων που παραμένουν δροσερά, ακόμα και εν μέσω καύσωνα.
1. Χαμηλά κτίρια και αντλίες θερμότητας από το έδαφος
Τα χαμηλά κτίρια παραμένουν δροσερά γιατί το έδαφος κατανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα. Οι αντλίες θερμότητας διευκολύνουν περαιτέρω τη διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας, επιστρέφοντας θερμότητα στο έδαφος το καλοκαίρι και αντλώντας τη το χειμώνα.
2. Εκτεθειμένη θερμική μάζα σε εσωτερικούς χώρους
Υλικά υψηλής θερμοχωρητικότητας μπορούν να αποθηκεύσουν τη δροσιά ή τη ζέστη, μειώνοντας τη διαφορά θερμοκρασίας το πρωί και το βράδυ. Το τσιμέντο είναι ένα δημοφιλές υλικό με υψηλή θερμοχωρητικότητα, αλλά και μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα κατά την παραγωγή του, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα με τη δικαιολογία ότι η ενέργεια που εξοικονομεί αντισταθμίζει την ενέργεια που χρειάστηκε για την παραγωγή του. Ευτυχώς δεν είναι πλέον το μόνο διαθέσιμο υλικό με υψηλή θερμοχωρητικότητα.
Το hempcrete για παράδειγμα είναι ένα μείγμα βλαστού κάνναβης και ασβέστη. Αποτελεί εξαιρετικό μονωτικό υλικό και δρα ως θερμική μάζα χωρίς το αποτύπωμα άνθρακα του τσιμέντου. Είναι επίσης διαπερατό από τον ατμό, που σημαίνει ότι απορροφά και απελευθερώνει την υγρασία, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αποτελεσματικά ως θερμικές μάζες είναι και η πέτρα, o πηλός και τα άψητα τούβλα.
3. Ψύξη του αέρα
Αν καταφέρεις να δημιουργήσεις έναν λαβύρινθο από υλικά υψηλής θερμικής χωρητικότητας κάτω από ένα κτίριο, τότε θα έχεις πάντα ένα φυσικό κλιματιστικό, καθώς ο αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον θα ψύχεται καθώς θα περνά μέσα από τις θερμικές μάζες πριν καταλήξει μέσα στο σπίτι ή το γραφείο. Το Australian Plant Bank στη Νέα Νότια Ουαλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της τεχνικής. Το κτίριο χρησιμοποιεί έναν υπόγειο θερμικό λαβύρινθο σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο BVN Donovan Hill που αιχμαλωτίζει και συγκρατεί τη ζέστη της ημέρας ή το ψύχος της νύχτας και μπορεί να θερμάνει ή να δροσίσει το κτίριο έως και 7,5 βαθμούς Κελσίου.
4. Εξαγωγή θερμότητας
Όπως φέρνουμε τη δροσιά μέσα στο χώρο, έτσι πρέπει να απομακρύνουμε και τη θερμότητα. Ακόμα και αν δεν λειτουργεί καμία συσκευή, θερμότητα παράγουν και τα ανθρώπινα σώματα. Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, οπότε κτίρια με ψηλά ταβάνια, παράθυρα σε ψηλά σημεία και καμινάδες με κάλυμμα για τον αέρα είναι όλοι καλοί τρόποι για να σχεδιάσει κανείς ένα δροσερό χώρο.
5. Καλή μόνωση
Η καλή μόνωση κρατά τη ζέστη έξω το καλοκαίρι και τη διατηρεί μέσα το χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν άλλες ενεργοβόρες μέθοδοι παράλληλα για να δροσιστεί ή να θερμανθεί ο χώρος.
6. Αστικό πράσινο
Εκτός από το σχεδιασμό του κτιρίου, οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και το σχεδιασμό του περιβάλλοντος στο οποίο αυτό θα βρίσκεται. Το φαινόμενο της αστικής νησίδας μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία σε αστικές περιοχές έως και 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με πιο αγροτικές περιοχές στο ίδιο κλίμα, που σημαίνει ότι εκτός από τα κτίρια, πρέπει να αλλάξει και το αστικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερα κλιματιστικά και λιγότερες θερμικές μάζες που συγκρατούν τη θερμότητα, αλλά περισσότερο πράσινο και εξωτερική μόνωση στα κτίρια.