UPDATE #NOW

Η γιγαντιαία χελώνα που νόμιζαν πως είχε εξαφανιστεί, απλά έκανε διακοπές στα Γκαλαπάγκος


JTeam

28 Ιουλίου 2022

Γιγαντιαία χελώνα των Γκαλαπάγκος
Associated Press
Οι επιστήμονες που μελετούν την πανίδα των Γκαλαπάγκος πίστευαν μέχρι πρόσφατα ότι η γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα, της νήσου με τον ενεργό ηφαιστειακό κρατήρα, ήταν ένα είδος που είχε εξαφανιστεί εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα

Το συμπέρασμά των επιστημόνων ότι η γιγαντιαία χελώνα είχε εξαφανιστεί από τη Φερναντίνα ήταν λογικό: την τελευταία φορά που είχε δει κανείς εκπρόσωπο του είδους ήταν το 1906 κι έκτοτε το ηφαίστειο είχε εκραγεί αρκετές φορές, οπότε οι πιθανότητες να έχει επιβιώσει κι άλλη χελώνα ήταν ελάχιστες.

Έπειτα, το 2017, οι ερευνητές είδαν κάτι που, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έψαχνε κανείς, αλλά τους έδωσε ελπίδα: περιττώματα της σχεδόν μυθικής χελώνας. Η Fernanda, ίσως η τελευταία γιγάντια χελώνα της Φερναντίνα, συνέχισε όμως να κρύβεται μέχρι το 2019, όταν ανακαλύφθηκε από μία ομάδα επιστημόνων από το Galápagos Conservancy's Giant Tortoise Restoration Initiative (GTRI).

Αρχικά οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι αν η Fernanda ήταν όντως γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα- το καβούκι της είχε διαφορετικό σχήμα και ήταν πολύ μικρότερη από την αρσενική χελώνα που είχε βρεθεί το 1906. Για να εξακριβώσουν λοιπόν το είδος της, έστειλαν δείγμα γενετικού υλικού στο Princeton, μαζί με ένα κόκκαλο το ανώνυμου αρσενικού, για να εξακριβωθεί η ακολουθία του DNA των δύο ατόμων και να διαπιστωθεί αν ανήκουν στο ίδιο είδος.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Communications Biology, αποδεικνύουν ότι η Fernanda -ή Fern- είναι όντως γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα, που σημαίνει ότι το είδος δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί. Ο Stephen Gaughran, ο συγγραφέας της δημοσίευσης, ευελπιστεί πως στο νησί κρύβονται κι άλλες χελώνες και αν το GTRI καταφέρει να εντοπίσει και τουλάχιστον μία αρσενική, υπάρχει ελπίδα για το μέλλον τους.

Η Fern υπολογίζεται πως είναι περίπου 50 ετών και αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 200. Σε ανθρώπινα χρόνια, είναι σαν να διανύει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής της. Η συγκεκριμένη χελώνα έχει αναδειχθεί σε σύμβολο ελπίδας για την προστασία του περιβάλλοντος και όσους ασχολούνται με τέτοιου είδους προσπάθειες σε όλο τον κόσμο.