UPDATE #NOW

5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνετε πιο αποφασιστικοί


JTeam

10 Αυγούστου 2022

Ήρεμη γυναίκα μπορστά στο λάπτοπ πίνει καφέ και χαϊδεύει το σκύλο της
Pexels.com
Η αποφασιστικότητα δεν είναι μόνο το να ξέρεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου

Για κάποιον που μεγάλωσε σε περιβάλλον που δεν έπαιρνε τις συναισθηματικές τους ανάγκες στα σοβαρά, μπορεί η αποφασιστικότητα να μην είναι κάτι εύκολο. Πώς μπορείς άλλωστε να νιώσεις σίγουρος για τον εαυτό σου και να στηρίξεις τις απόψεις σου όταν αμφιβάλλεις συνεχώς για το αν αυτά που πιστεύεις ισχύουν; Ευτυχώς όμως η αποφασιστικότητα δεν είναι παρά μία δεξιότητα που μπορεί κανείς να μάθει μετά από εξάσκηση.

Αυτά είναι λοιπόν τα 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να χτίσεις την αποφασιστικότητά σου:

1. Σκέψου πώς νιώθεις την ώρα που αντιμετωπίζεις μια κατάσταση

Το να ξέρεις πώς θα σε έκανε κάτι να νιώσεις ή πώς ένιωσες αφότου συνέβη είναι χρήσιμο, αλλά αν θες να γίνεις πιο αποφασιστικός πρέπει να ξέρεις πώς νιώθεις την ώρα που κάτι συμβαίνει, για να το αντιμετωπίσεις με τον αντίστοιχο τρόπο.

2. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου και πίστεψε ότι η άποψή σου αξίζει να ειπωθεί.

3. Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου πριν τα βάλεις σε λόγια ή τα μετατρέψεις σε αντίδραση. Αν θέλεις να τα εκφράσεις με σιγουριά, πρέπει πρώτα να ξέρεις τι είναι.

4. Μπες στη θέση των άλλων και σκέψου πώς μπορεί εκείνοι να αισθάνονται για την ίδια κατάσταση.

5. Λάβε υπόψη το περιβάλλον, την κατάσταση και τις συγκυρίες. Βγάζει νόημα το να μοιραστείς τις σκέψεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή; Είναι προτιμότερο να στείλεις μήνυμα ή να πάρεις τηλέφωνο αργότερα;

Αν ακολουθείς κάθε φορά αυτά τα βήματα, από ένα σημείο και μετά θα μπορείς σχεδόν μηχανικά να αξιολογείς καταστάσεις και να αντιδράς ανάλογα και με αποφασιστικότητα. Μην ξεχνάς ακόμα ότι η αποφασιστικότητα και η επιθετικότητα δεν είναι το ίδιο. Μπορείς να φωνάξεις στους γείτονες που παίζουν μουσική δυνατά αργά το βράδυ, αλλά έτσι και θα χαλάσεις τις σχέσεις σου μαζί τους και δεν θα πετύχεις κάτι μακροπρόθεσμο.