WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι να καταλάβετε αν το EQ σας είναι υψηλότερο απ' ότι νομίζατε


JTeam

4 Αυγούστου 2022

4 τρόποι να καταλάβετε αν το EQ σας είναι υψηλότερο απ' ότι νομίζατε
pexels
Ήρθε η ώρα να κάνετε μια καλύτερη ενδοσκόπηση. Μπορεί να έχετε υψηλότερη ενσυναίσθηση, διορατικότητα και αυτεπίγνωση απ' ό,τι πιστεύετε

Τα άτομα με υψηλό ΕQ έχουν ορισμένες συνήθειες που τα βοηθούν να προχωρήσουν μπροστά. Βάζουν στόχους και τους κατακτούν, δεν αφήνουν τίποτα να τους σταθεί εμπόδιο κι αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.

Έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη και η εξέλιξή της οδηγεί σε καλύτερες εργασιακές επιδόσεις και υψηλότερο μισθό ενώ βελτιώνει τις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις.

Όσο πιο καλά γενικά μπορείτε να κατανοείτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και των ανθρώπων γύρω σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πετύχετε.

Αν αναρωτιέσαι πόση συναισθημαιτκή νοημοσύνη έχετε, μπορείτε να το ανακαλύψετε αρκεί να απαντήσετε αν έχετε κάποιο ή όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

1. Εκτιμάτε την αρνητική κριτική

Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε ότι μπορεί και καλύτερα. Έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι από εμάς σπάνια ζητάμε feedback όταν πιστεύουμε ότι θα είναι αρνητικό.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ελέγχουν τα συναισθήματά τους και εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να βελτιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι δέχονται εύκολα την αρνητική κριτική αφού τους βοηθάει να εξελιχθούν περισσότερο και να μην επαναλάβουν τα λάθη τους.

2. Επαινείτε εύκολα τους άλλους

Ακόμη κι εκείνους που δεν συμπαθείτε. Ακριβώς επειδή ξέρετε πόσο σημαντικό είναι οι άλλοι να αναγνωρίζουν την προσπάθειά σας. Έτσι τείνετε να είστε πολύ ευγενικοί και λέτε μπράβο ακόμη και σε άτομα που δεν είστε τόσο κοντά.

Όλο αυτό κρύβει τεράστια δύναμη που είναι κομμάτι της υψηλής συναισθηματικής σας ευφυίας.

3. Ζητάτε συμβουλές

Ζητάτε εύκολα συμβουλές για να σημειώνετε πρόοδο. Έρευνα του Harvard Business School δείχνει ότι όσοι συμμετέχοντες ζητούσαν βοήθεια, εξελίσσονταν και βελτιώνονταν κατά 56%.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε τα άτομα από τα οποία ζητάτε συμβουλές, να νιώσουν σημαντικά και ότι μπορούν να σας βοηθήσουν.

4. Παραδέχεστε εύκολα τα λάθη σας

Είναι ίσως το σημαντικότερο όλων και το εφαρμόζουν ακόμη και οι ικανότεροι ηγέτες. Το ν παραδέχεστε τα λάθη σας, δείχνει ότι έχει αυτεπίγνωση και διάθεση για να βελτιώσετε κι άλλο τον εαυτό σας.

Σας επιτρέπετε να νιώσετε για λίγο ευάλωτοι κι αυτό είναι απολύτως υγιές. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε παράλληλα στους άλλους να κάνουν το ίδιο και να γίνουν καλύτεροι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.