WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να γίνει ναρκισσιστής


JTeam

2 Αυγούστου 2022

3 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να γίνει ναρκισσιστής
pexels
Αν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χαρακτηρίζεται από μελόδραμα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή ένδειξη μελλοντικής διάγνωσης με NPD

Αντικοινωνικοί, εγωιστές, μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους. Οι ναρκισσιστές πολλές φορές χαρακτηρίζονται έτσι αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολύ διαφορετικά στοιχεία. Δεν επιζητούν απλώς την προσοχή, δεν αρκούνται στο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ίχνος ενσυναίσθησης και πιστεύουν πως είναι ανώτεροι όλων, κάνοντας τα πάντα για να ικανοποιήσουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένεια, τους φίλους και τα πρόσωπα που είναι κοντά τους.

Ο ναρκισσισμός στην πραγματικότητα είναι μια παθογενής διαταραχή προσωπικότητας, στην οποία ένας εγωκεντρικός άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να ζήσει αν δεν ικανοποιήσει την ανάγκη του να τον θαυμάζουν. Η συγκεκριμένη διαταραχή δεν αποτελείται μόνο από έναν τύπο καθώς οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι κρυφοί, εντελώς χειριστικοί και να ανήκουν σε κάποια κατηγορία που δεν είναι τόσο γνωστή.

Κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε γνωρίσει σίγουρα κάποιον από αυτούς. H διάγνωση δεν είναι επίσημη πολλές φορές αλλά τα σημάδια μπορεί να γίνονται ορατά από μικρή ηλικία. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Craig Malkin, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσουν κάποια στιγμή τα παιδιά σας, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει μελλοντικά η τάση για ναρκισσισμό.

Τα σημάδια είναι τρία και πολύ ξεκάθαρα. Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή αν το παιδί σας:

1. Είναι πιο μελοδραματικό από τους συνομηλίκους του

Αν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χαρακτηρίζεται από μελόδραμα θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή ένδειξη μελλοντικής διάγνωσης με NPD, σύμφωνα με τον Malkin. Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-4 χρονών έχουν την τάση να γίνονται δραματικά και να φέρονται εγωιστικά αλλά αν το παιδί σας θέλει να είναι διαρκώς το επίκεντρο της προσοχής, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι ναρκισσισμού.

2. O γονιός του είναι αμελής ή ανέχεται πολλά

Αν ο γονιός ή κηδεμόνας είναι είτε αμελής και αδιάφορος, είτε ανέχεται πολλές συμπεριφορές, τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί, το οποίο ενδέχεται να αναπτύξει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή του. Τα όρια θέτουν υγιείς βάσεις για την ισορροπία του παιδιού και όταν διαταράσσονται, είναι πολύ πιθανό μετέπειτα να προβούν καταστροφικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του καθώς δημιουργούνται διάφορες ανασφάλειες και κενά.

3. Ο γονιός είναι ναρκισσιστής

Όταν ο γονιός υπερηφανεύεται για την ανατροφή του παιδιού του, τότε είναι πολύ πιθανό και το παιδί του να αρχίσει να φέρεται ναρκισσιστικά, μεγαλώνοντας. Οι ναρκισσιστές μάλιστα τείνουν να πιστεύουν τα δύο άκρα, ότι δηλαδή «είτε είναι τέλειοι, είτε απολύτως τίποτα» με αποτέλεσμα το παιδί να αναπτύσσει μόνο έναν παρόμοιο «ασπρόμαυρο» τρόπο σκέψης που είναι η αρχή μιας προβληματικής συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.