«Θέλαμε το Stranger Things να είναι για τη νέα γενιά ό,τι το Scream για εμάς»: Οι δημιουργοί της σειράς μιλούν για την επιτυχία που δεν περίμεναν
Κλέλια Φατούρου
12 Αυγούστου 2022
Το Stranger Things δεν ήταν απλώς μία σειρά που αγάπησε το κοινό. Κατάφερε αυτό που έκαναν τα κλασικά θρίλερ, όπως ο Εξορκιστής και το Scream. Επηρέασε την ποπ κουλτούρα και έμαθε στις νέες γενιές αυτά που αγάπησαν οι παλαιότεροι. Την Kate Bush, για παράδειγμα.
Οι δημιουργοί, και αδέρφια, Matt και Ross Duffer, μίλησαν στο Indiewire για το ότι δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση ότι η σειρά τους θα είχε αυτή την τρομακτική επιτυχία. Συνεχίζουν να εκπλήσσονται από τα ρεκόρ που σπάει ο 4ος κύκλος και τις 13 υποψηφιότητες για Emmy. Το ίδιο ένιωσαν και στην αρχή, όταν ο 1ος κύκλος προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, ατελείωτα άρθρα και μία μαζική λατρεία.
«Δεν μας άγχωσε η αναγκαστική παύση εξαιτίας της πανδημίας. Δεν θέλαμε να βιαστούμε και να έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα. Όταν το Netflix μάς πρότεινε να χωρίσουμε τον 4ο κύκλο σε 2 μέρη, νιώσαμε ανακούφιση. Κάπως έτσι νιώθουμε και για το μεγάλο φινάλε. Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε πολύ γιατί είναι και οι ηλικίες των παιδιών που παίζουν, αλλά προτεραιότητα είναι το καλό αποτέλεσμα».
Οι νέοι χαρακτήρες, όπως ο Eddie αλλά και η Maya Hawke, έγιναν μετά από προσεκτική μελέτη και τους πήρε καιρό. «Θέλαμε χαρακτήρες που να δίνουν ένταση στη σειρά αλλά χωρίς να τρώνε χρόνο από τους ήδη υπάρχοντες, που το κοινό λατρεύει από την αρχή. Γενικώς, θέλουμε να αντισταθούμε και να μην προσθέσουμε νέα πρόσωπα στο φινάλε.
Στην ερώτηση για το αν ήξεραν εξαρχής την ύπαρξη του Vecna, ο οποίος κρυβόταν πίσω από το Upside Down σύμπαν, η απάντηση ήταν καταφατική. «Ξέραμε ότι θα υπήρχε ιστορία για τον Number One και ότι θα ήλεγχε τα πάντα, αλλά οι λεπτομέρειες δημιουργήθηκαν μόνο όταν φτάσαμε στον 4ο κύκλο. Ωστόσο, η βασική αποκάλυψη θα γίνει στο φινάλε».
Ακόμα δεν το πιστεύουν ότι η σειρά αγαπήθηκε τόσο από παιδιά που δεν έζησαν στα 80s, δεν πρόλαβαν τις βιντεοκασέτες και δεν έχουν τις ίδιες μουσικές αναφορές με τους ίδιους. «Όταν ήμασταν μαθητές, είδαμε το Scream και επειδή δεν μάς επιτρεπόταν να το δούμε στο σινεμά, το είχαμε νοικιάσει. Τότε δεν ξέραμε ακόμα το κλασικό «Ο Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες», ούτε τον Wes Craven ή τον John Carpenter. Το Scream όμως μάς έκανε να αγαπήσουμε τις ταινίες τρόμου και κάτι ανάλογο ελπίζαμε για το Stranger Things. Αναρωτήθηκα αν μπορούσε να επηρεάσει τους νέους, όπως συνέβη με εμάς τους nerds και το Scream».