Με αλλεπάλληλους καύσωνες να ταλαιπωρούν την Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι και τα επόμενα καλοκαίρια αναμένεται να είναι εξίσου θερμά ή και θερμότερα, ένας νέος κίνδυνος έχει κάνει την εμφάνισή του. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο αναμένεται να αυξηθεί και η έκθεσή μας στην ακτινοβολία UV.
«Ως γιατρός που παρακολουθεί ασθενείς με μελάνωμα, ανησυχώ σίγουρα ότι τα παρατεταμένα ζεστά καλοκαίρια θα οδηγήσουν σε περισσότερα περιστατικά και περισσότερους θανάτους από το μελάνωμα» είπε η Sarah Danson, καθηγήτρια ογκολογίας στο University of Sheffield. Μαζί της συμφωνεί και η Julia Newton-Bishop, κλινική ερευνήτρια με έμφαση το μελάνωμα στο University of Leeds. «Το μελάνωμα οφείλεται ουσιαστικά στο κάψιμο από τον ήλιο και ο καιρός είναι τόσο ζεστός που ανησυχώ ότι τα ηλιακά εγκαύματα θα αυξηθούν και θα οδηγήσουν και σε περισσότερα περιστατικά».
Ο Dann Mitchell, ειδικός στην επιστήμη του κλίματος και καθηγητής στο University of Bristol, τόνισε πως η σχέση ανάμεσα στο ζεστό καιρό και την υγεία μπορεί να είναι έμμεση. «Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο το χρόνο. Η αλλαγή της θερμοκρασίας αλλάζει και τις συμπεριφορές και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος βγαίνει έξω περισσότερο. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη έκθεση στο φως του ήλιου όλο το χρόνο και συνεπώς σε περισσότερη έκθεση στην ακτινοβολία UV, που προκαλεί τον καρκίνο του δέρματος». Ο Mitchell στηρίζει επίσης πως δεν μιλάμε αρκετά γι τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με την Karis Betts του ινστιτούτου Cancer Research UK, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δούμε τις επιπτώσεις των πρόσφατων καυσώνων στους καρκίνους του δέρματος, καθώς το μελάνωμα αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου. Τονίζει όμως πως δεν είναι η ζέστη, αλλά οι ακτίνες UV που προκαλούν εγκαύματα και συμβάλλουν στη δημιουργία μελανώματος.
Αν θέλουμε λοιπόν να αποφύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα, καλό είναι να προσπαθούμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας στον ήλιο, μένοντας σε εσωτερικούς χώρους από τις 11 πμ ως τις 3 μμ, να μένουμε στην σκιά όσο περισσότερο μπορούμε, να φοράμε μπλούζες και καπέλα και να μην ξεχνάμε το αντηλιακό. Όποιος παρατηρήσει μια ελιά ή ένα σημάδι που αλλάζει γρήγορα σχήμα και χρώμα, καλό είναι να επισκεφθεί το δερματολόγο το συντομότερο δυνατόν, καθώς η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί και σε πιο αποτελεσματική θεραπεία.