GREEN

Πρωτοφανής λειψυδρία στη Γαλλία: πάνω από 100 δήμοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις


JTeam

7 Αυγούστου 2022

Στεγνό συντριβάνι στη Γαλλία
Associated Press
Η γαλλική κυβέρνηση συγκρότησε ομάδα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την κατάσταση

Η Γαλλία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη λειψυδρία στα χρονικά, με πάνω από 100 δήμους να έχουν περιορισμένο πόσιμο νερό. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Christophe Béchu, «δεν έχει μείνει τίποτα στους σωλήνες» και η προμήθεια των περιοχών συμπληρώνεται με παραδόσεις με φορτηγά.

Περιορισμοί έχουν τεθεί στην κατανάλωση νερού σε 93 περιοχές, καθώς η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες 2 τουλάχιστον εβδομάδες. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η λειψυδρία θα επηρεάσει και τη γεωργία και ότι οι φετινές καλλιέργειες θα έχουν μειωμένη απόδοση. Σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση μπορεί λοιπόν να εντείνει την επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη.

Η Γαλλία έχει από τον Ιούνιο χτυπηθεί από απανωτούς καύσωνες, ενώ παράλληλα οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου δεν ξεπέρασαν τα 9,7mm, κάνοντάς τον το στεγνότερο μήνα από το Μάρτιο του 1961.

Στο βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας η άρδευση έχει απαγορευτεί, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού, ενώ παράλληλα κτηνοτρόφοι στις Άλπεις αναγκάζονται να κατεβαίνουν κάθε μέρα στις πεδιάδες για να προμηθευτούν νερό για τα ζώα τους, προσθέτοντας ένα υπολογίσιμο ποσό στα έξοδά τους.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.