UPDATE #NOW

Καύσωνας και ζώα: 5 τρόποι για να τα προστατέψετε από τη ζέστη


JTeam

18 Αυγούστου 2022

Σκύλος στην παραλία
Pexels.com
Ακόμα και χωρίς τον καύσωνα, το ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα περισσότερα κατοικίδια, τα αδέσποτα και την άγρια ζωή

Η ζέστη είναι ενοχλητική για όλους, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα κατοικίδιά μας και για την άγρια ζωή. Οι σκύλοι για παράδειγμα δροσίζονται λαχανιάζοντας και βγάζοντας έξω τη γλώσσα τους. Όταν όμως ο αέρας γύρω τους είναι θερμός και δεν ανακυκλώνεται, η πιθανότητα να πάθουν θερμοπληξία ανεβαίνει. Παρακάτω θα βρείτε 5 απλούς τρόπους για να βοηθήσετε τα κατοικίδιά σας, τα αδέσποτα και την άγρια ζωή να επιβιώσει το καλοκαίρι:

Φρέσκο νερό

Η ζέστη κάνει το νερό στα μπώλ, τα δέντρα και τις άλλες επιφάνειες και δοχεία να εξατμίζεται πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγχετε συχνότερα αν τα δικά σας ζώα έχουν αρκετό νερό. Όσον αφορά τα αδέσποτα και την άγρια ζωή, μπορείτε να αφήσετε ένα ρηχό δοχείο στο μπαλκόνι σας ή ένα μπωλ στην αυλή ή μπροστά στο σπίτι σας, για να έχουν κι εκείνα νερό τις μέρες του καύσωνα. Αν έχετε αυλή και θέλετε να φτιάξετε μια λιμνούλα για τα πουλιά, καλό είναι να τοποθετήσετε γύρω της βότσαλα ή άλλα στηρίγματα ώστε να μπορούν και τα μικρότερα ζωάκια να πιουν νερό και να δροσιστούν.

Ταΐστρες

Καταρχάς, πρέπει να έχετε υπόψη ότι όταν έχει ζέστη, οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να μην τελειώσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά θα θέλουν να φάνε περισσότερο το βράδυ. Όπως με το νερό, έτσι και με την τροφή, λόγω της ζέστης τα ζώα της πόλης θα δυσκολευτούν να βρουν αρκετή. Μπορείτε να τα βοηθήσετε είτε αφήνοντας λίγη τροφή έξω από το σπίτι σας είτε βάζοντας ταΐστρες για πουλιά στο μπαλκόνι σας. Επειδή όμως είναι πιθανόν το φαγητό να καταναλώνουν πάνω από ένα ζώα και είδη, είναι σημαντικό οι ταΐστρες να πλένονται με σαπούνι και νερό μία φορά την εβδομάδα και τα μπωλ με τη σκυλοτροφή ή τη γατοτροφή να καθαρίζονται ή να πετιούνται κάθε μέρα.

Αφήστε τα φυτά σας να μεγαλώσουν

Αν έχετε αυλή (ή ακόμα και γλάστρες στο μπαλκόνι), δεν πειράζει αν τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνετε τα φυτά να μεγαλώνουν λίγο παραπάνω χωρίς να τα κλαδεύετε. Έτσι δημιουργείται σκιά για τα δικά σας ζώα, αλλά και για την άγρια ζωή που μπορεί να θέλει να ξαποστάσει για λίγο.

Κρατήστε τα κατοικίδιά σας δροσερά

Φροντίστε ώστε οι σκύλοι και οι γάτες σας να βρίσκονται στη σκιά και να έχουν αρκετό φρέσκο νερό. Για τους σκύλους, μπορείτε να προσθέσετε παγάκια στο νερό τους ή να βάλετε λίγη από την τροφή τους σε ένα μπωλ με νερό κι έπειτα στον καταψύκτη, φτιάχνοντας μια δροσιστική γρανίτα.

Βοηθήστε τα ζώα που σας έχουν ανάγκη

Ειδικά το καλοκαίρι, φροντίστε να ξέρετε ποιοι κτηνίατροι στην περιοχή σας αναλαμβάνουν αδέσποτα, πού μπορείτε να μεταφέρετε ένα τραυματισμένο πουλί και τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε νεογέννητα γατάκια στα πιο απίθανα μέρη. Έχετε ένα άνετο χαρτόκουτο σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρετε κάποιο μικρό ζώο.