UPDATE #NOW

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος: Δωρεάν υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων για να κόψουμε το κάπνισμα


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2022

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος: Δωρεάν υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων για να κόψουμε το κάπνισμα
Το δωρεάν ιατρείο διακοπής καπνίσματος ξεκινάει στις 13/09 από τον Δήμο Αθηναίων
Επιστημονική βοήθεια με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος, μέσω της λειτουργίας εξειδικευμένων ιατρείων, θα παρέχεται δωρεάν από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου σε όλους τους Αθηναίους πολίτες.

Την διακοπή του καπνίσματος προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, ανοίγοντας ένα νέο ιατρείο, προκειμένου να προσφέρει ιατρική και επιστημονική βοήθεια σε όλους όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, ωστόσο δεν τα έχουν καταφέρει.

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα που εντάσσεται στις βασικές υπηρεσίες των δημοτικών ιατρείων της πόλης, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Έχει σκοπό να προσφέρει επιστημονική βοήθεια με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος, μέσω της λειτουργίας εξειδικευμένων ιατρείων και θα παρέχεται δωρεάν από την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου σε όλους τους Αθηναίους πολίτες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος που αφορά τη δημόσια υγεία και που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), αποτελεί ασθένεια -με τον καπνιστή να χρειάζεται ειδική μεταχείριση για να απαλλαγεί από αυτήν.

«Υπήρξα καπνιστής και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της διακοπής», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει: «Υπήρξα καπνιστής και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της διακοπής, αλλά και πόσο αποτελεσματικά μπορεί κάποιος, με την καθοδήγηση των ειδικών, να βάλει τέλος σε αυτήν την εξάρτηση. Εμπιστεύτηκα τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματός μας στην πιλοτική φάση και ο προσωπικός στόχος επετεύχθη. Η προτροπή είναι για όλους.

Με την καθιέρωση του Ιατρείου διακοπής καπνίσματος στα δημοτικά ιατρεία της πόλης, μέσω της συνεργασίας μας με τη Μονάδα Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στοχεύουμε να βοηθήσουμε με ουσιαστικό τρόπο εκατοντάδες ανθρώπους που νοσούν, να διακόψουν το κάπνισμα και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, με δράσεις όπως αυτή, θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες των Δημοτικών μας ιατρείων και να ενισχύουμε τον τομέα της υγείας».

Σε ποιους ακριβώς απευθύνονται τα νέα ιατρεία;

Το Ιατρείο απευθύνεται στους καπνιστές κάθε ηλικίας και οποιουδήποτε προϊόντος καπνού, που είτε επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα για πρώτη φορά, είτε έχουν δοκιμάσει μόνοι τους κι έχουν αποτύχει, είτε ακόμη και αν το διέκοψαν, δεν τα κατάφεραν. Το πρόγραμμα απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του καπνιστή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, Μανόλης Καλαμπόκας, ανέφερε: «Ο σκοπός του Ιατρείου είναι να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα να το επιτύχουν με εύκολο και ασφαλή τρόπο, αλλά και να κινητοποιήσει εκείνους που δεν είναι ακόμη έτοιμοι, ώστε σε δεύτερο χρόνο να το καταφέρουν και να προχωρήσουν στην οριστική διακοπή. Δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Όσο πιο γρήγορα διακοπεί, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσει μελλοντικά από σοβαρές ασθένειες».

Το Ιατρείο θα λειτουργεί στο 6ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο (Χανίων 4Β, στην Κυψέλη) μέσα από 4 εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες, κατά τις οποίες:

  • Οι καπνιστές θα ενημερώνονται αναλυτικά για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή.
  • Θα διεξάγεται προληπτικός ιατρικός έλεγχος της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
  • Θα εφαρμόζονται οι διεθνείς οδηγίες διακοπής καπνίσματος μέσω τακτικών ομαδικών συνεδριών και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης.
  • Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα παρέχεται στήριξη στους πρώην καπνιστές, ώστε να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες και να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο τηλέφωνο: 210 2015510 (εσωτ. 119 - 120), από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθημερινά.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται σε κατοίκους/δημότες του δήμου Αθηναίων και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Ο δήμος σημειώνει ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν γίνεται αποκλειστικά με ατομική προσπάθεια και τα ποσοστά επιτυχίας που σημειώνονται είναι χαμηλά, ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή. Η δυσκολία αυτή αναδεικνύει την έντονη ψυχολογική και σωματική εξάρτηση, την οποία προκαλεί το τσιγάρο με συνέπεια να απαιτείται όχι μόνο πολύ ισχυρή βούληση, αλλά και εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια για να επιτευχθεί η απεξάρτηση.

Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής αυξάνονται σημαντικότατα στα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Αυτό έχει αποδειχθεί και από την πιλοτική λειτουργία τους στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός -με υπεύθυνη την καθηγήτρια Παρασκευή Κατσαούνου- τα οποία αποτελούν οδηγό για την εφαρμογή της δράσης και στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων.