UPDATE #NOW

Ο Πρόεδρος του Ιράν ακύρωσε συνέντευξη επειδή η (Αμερικανίδα) δημοσιογράφος δεν έβαλε μαντίλα


Κλέλια Φατούρου

23 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πρόεδρος του Ιράν ακύρωσε συνέντευξη επειδή η (Αμερικανίδα) δημοσιογράφος δεν έβαλε μαντίλα
Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος αρνήθηκε να βάλει μαντίλα και εκείνοι αποχώρησαν

Τη χρονική στιγμή που το Ιράν «βράζει» από θυμό, άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χαρά, με αρκετούς από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους και μία γυναίκα δολοφονήθηκε επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ της, ο Πρόεδρος του Ιράν έκανε το ανάλογο statement.

Ο Ebrahim Raisi είχε προγραμματίσει μία συνέντευξη με τη βετεράνο δημοσιογράφο Christiane Amanpour, αλλά δεν θα τη δούμε ποτέ, επειδή η γυναίκα αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα κατά τη διάρκεια.

Η επικεφαλής των παγκόσμιων ειδήσεων του CNN, που παρουσιάζει το δικό της δελτίο και στο PBS ήταν έτοιμη στη θέση της για τη συνέντευξη την Τετάρτη, όταν ένας βοηθός την προσέγγισε, 40 λεπτά μετά τη συμφωνημένη ώρα, και επέμενε στο να καλύψει τα μαλλιά της. Η αιτιολόγηση ήταν ότι αυτοί είναι οι ιεροί μήνες του Muharram και Safar. «Αρνήθηκα ευγενικά. Είμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση για μαντίλες», έγραψε η δημοσιογράφος στο Twitter, και έχει ρίζες από το Ιράν.

Η Amanpour ανέφερε ότι κανένας άλλος Ιρανός πρόεδρος δεν έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο έξω από το Ιράν και κατέληξε στο ότι δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μία τέτοια απρόσμενη συνθήκη. Ανέβασε λοιπόν μία φωτογραφία του εαυτού της (χωρίς μαντίλα βεβαίως) και μία άδεια καρέκλα απέναντί της, εκεί που θα έπρεπε να κάθεται ο Raisi.

Η δημοσιογράφος περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση, μέσα από μία σειρά tweets. Η άρνηση της συνέντευξης είχε να κάνει «με την έλλειψη σεβασμού» αλλά και «με την κατάσταση στο Ιράν», αιτιολόγηση που τη λες και ειρωνική. Η συνέντευξη είχε προγραμματιστεί αρχικά με αφορμή το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών και χάθηκαν αμέτρητες ώρες προγραμματισμού και εγκατάσταση εξοπλισμού.

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ώρα για το Ιράν και αυτή η συνέντευξη θα έδινε ίσως απαντήσεις για τον νόμο σαρία, για τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini, που συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, και έπεσε σε κώμα λίγες ώρες αργότερα στο αστυνομικό τμήμα. Έκτοτε, το Ιράν έχει γίνει πεδίο μάχης με διαδηλώσεις και μέχρι τώρα υπάρχουν 31 νεκροί.