Γιατί δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου τη νύχτα και άλλα χρήσιμα tips που θα σώσουν την μπαταρία του
JTeam
26 Σεπτεμβρίου 2022
Τα smartphone μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε μία μόνο περίπτωση: αν η μπαταρία διαρκεί αρκετά. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, μέσα από αυτά: να κλείσουμε πτήσεις online, να προσανατολιστούμε με διαδραστικούς χάρτες και να παίξουμε ζωντανά βιντεοπαιχνίδια με εξαιρετικά γραφικά, αλλά το πρόβλημα είναι πάντα το ίδιο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Υπάρχει τρόπος να διατηρήσουμε την μπαταρία μας υγιή, πράγματι υπάρχουν περισσότεροι από έναν, αλλά όχι, η λύση δεν είναι να έχουμε τεράστια power banks και να τα έχουμε πάντα στη διάθεσή τους, η μπαταρία μας μπορεί επίσης να το κάνει από μόνη της, το σημαντικό είναι να ακολουθήστε μια σειρά από tips.
Το θέμα, για πολλούς χρήστες είναι ότι δεν ξέρουν πώς να διατηρήσουν μια μπαταρία σε καλή κατάσταση. Για κάποιο περίεργο λόγο υπάρχει ο μύθος του τηλεφώνου συνεχώς φορτισμένο στο μέγιστο, και γι' αυτόν τον λόγο πολλοί φορτίζουν το smartphone μόνο μία φορά την ημέρα, κάνοντάς το να φτάνει στο 100% της φόρτισης και στη συνέχεια να το επαναφέρουν στο μέγιστο ξανά στην πρώτη ευκαιρία, όπως η φόρτισή του στο τρένο, το λεωφορείο ή με το power bank.
Διατηρήστε το επίπεδο της μπαταρίας μεταξύ 60% και 75%
Ωστόσο, σύμφωνα με την Cadex, εταιρεία που ασχολείται με δοκιμές σε smartphone και μπαταρίες, η διατήρηση της φόρτισης στο μέγιστο δεν είναι απαραίτητη. Αντιθέτως, είναι επιβλαβές. Καλύτερα να αποφύγετε τα άκρα και να το διατηρήσετε σε ένα μέσο επίπεδο, φορτώνοντας ξανά αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν φτάνετε στο μέγιστο. Ούτε το παραμικρό.
Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας να αποφορτιστεί πλήρως πριν το συνδέσετε
Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη σύνδεση του τηλεφώνου με τον φορτιστή μόνο μετά την πλήρη απενεργοποίησή του. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, υποχρεώνουμε την μπαταρία να κάνει περισσότερη δουλειά για να μπορέσει να επαναφορτιστεί και κυρίως τη φθείρουμε πολύ περισσότερο.
Αποσυνδέστε το τηλέφωνό σας μόλις φτάσει στο 100%
Εάν συμβεί λόγω παράβλεψης ή λήθης το τηλέφωνο έχει ήδη φτάσει τη μέγιστη φόρτιση, τότε είναι προτιμότερο να το αποσυνδέσετε αμέσως. Πράγματι, η άσκοπη σύνδεση της με τον φορτιστή είναι επιβλαβής: η μπαταρία θα υποβληθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μια προσπάθεια που, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται.
Μην φορτίζετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νυχτερινή φόρτιση πρέπει να αποφεύγεται απολύτως (κάτι που αντ' αυτού πολλοί το κάνουν γιατί μόνο τη νύχτα καταφέρνουν να μην κρατούν το smartphone στα χέρια τους). Όταν βάζουμε το smartphone μας στο φορτίο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα φτάνει στη μέγιστη φόρτιση (και αυτό θα πρέπει ήδη να αποφευχθεί) και στη συνέχεια, το χειρότερο, θα παραμείνει υπεύθυνο για τρεις, τέσσερις, ακόμη και πέντε ή έξι ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, η μπαταρία φθείρεται εξαιρετικά γρήγορα επειδή υποβάλλουμε σε μια άσκοπα μεγάλη και συνεχή εργασία.
Εάν θέλουμε πραγματικά να φορτίσουμε το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ας συνεχίσουμε να φορτίζει μόνο μέχρι να φτάσει περίπου το 65%. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται περίπου μισή ώρα, αρκετή ώρα για να διαβάσετε κάτι πριν σβήσετε το φως και αποφασίσετε να αποκοιμηθείτε.