UPDATE #NOW

Η NASA χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του - Ιστορική πρωτιά για την ανθρωπότητα


JTeam

27 Σεπτεμβρίου 2022

Η NASA χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του - Ιστορική πρωτιά για την ανθρωπότητα
Το σκάφος έπεσε με ταχύτητα πάνω από 20.000 χλμ. την ώρα πάνω στον αστεροειδή, ακριβώς την ώρα που προβλεπόταν

Ιστορικές ώρες έζησε η NASA και μαζί της όλη η ανθρωπότητα, καθώς διαστημόπλοιο της υπηρεσίας έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια αποστολής που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη, με σκοπό η ανθρωπότητα να μάθει πώς θα προστατευτεί από δυνητική μελλοντική υπαρξιακή απειλή γι’ αυτή.

Η πρόσκρουση επιβεβαιώθηκε και όπως ήταν φυσικό, ξέσπασαν χειροκροτήματα από ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Maryland, καθώς το σκάφος που ήταν λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα πάνω από 20.000 χλμ. την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την ώρα που προβλεπόταν (στις 02:14 ώρα Ελλάδας). Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο αστεροειδής Δίμορφος, σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, άρχιζε να μεγαλώνει σιγά-σιγά στις εντυπωσιακές εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας από κάμερα το σκάφος.

Ο Δίμορφος έχει διάμετρο 160 μέτρων και δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τον πλανήτη Γη. Είναι δορυφόρος μεγαλύτερου αστεροειδή, του Διδύμου, και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά. Η NASA θέλει να μειώσει την τροχιά κατά 10 λεπτά, δηλαδή να τον κάνει να πλησιάσει τον Δίδυμο. «Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από την σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», συνόψισε η Lori Glaze, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA.

Η συγκεκριμένη άσκηση «πλανητικής άμυνας», που βαπτίστηκε DART, («βέλος», στα αγγλικά, ακρώνυμο του όρου Double Asteroid Redirection Test), σηματοδοτεί την πρώτη δοκιμή της τεχνικής αυτής. Επιτρέπει στη NASA να κάνει πρόβα για την περίπτωση που αστεροειδής εγείρει μια μέρα απειλή να συγκρουστεί με τη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτούνται μέρες ακόμη και εβδομάδες προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν πως η τροχιά του αστεροειδή πράγματι μεταβλήθηκε. Θα το κάνουν χάρη σε τηλεσκόπια στη Γη, που θα παρατηρήσουν την διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο μετά την πρόσκρουση.

Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια. Για να χτυπήσει στόχο τόσο μικρό όσο ο Δίμορφος, η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη, σαν να επρόκειτο για αυτοκατευθυνόμενο πύραυλο. Τρία λεπτά μετά την πρόσκρουση, δορυφόρος μικρού μεγέθους, περίπου όσου έχει κουτί παπουτσιών, που ονομάζεται LICIACube και αφέθηκε από το σκάφος προτού γίνει η σύγκρουση, επρόκειτο να περάσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή για να συλλέξει εικόνες.

Μέσα από το εγχείρημα, θα μπορέσει να γίνει πιο κατανοητή η σύνθεση του Δίμορφου, που είναι αντιπροσωπευτικός αστεροειδών που απαντώνται συχνά, άρα να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Μάλιστα, το ευρωπαϊκό σκάφος Ήρα, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024, θα παρατηρήσει από κοντά τον Δίμορφο το 2026, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης και να μετρηθεί, για πρώτη φορά, η μάζα του αστεροειδούς.