UPDATE #NOW

NASA: Η πιο κοντινή λήψη του δορυφόρου Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια - Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τη χαζεύουμε


JTeam

30 Σεπτεμβρίου 2022

NASA: Η πιο κοντινή λήψη του δορυφόρου Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια - Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τη χαζεύουμε
Wikipedia
Αυτή ήταν η τρίτη και καλύτερη φορά που ένα διαστημικό σκάφος επιχείρησε να πλησιάσει την παγωμένη Ευρώπη σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων

H NASA πριν λίγες ημέρες χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του, σημειώνοντας ιστορική πρωτιά για την ανθρωπότητα. Μόλις πριν λίγες ώρες, προχώρησε σε κάτι ακόμη κοσμοϊστορικό αφού το σκάφος της, Juno πέρασε σε απόσταση μόνο 352 χιλιομέτρων από τον δορυφόρο Ευρώπη του Δία!

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μάς έδωσε την πιο κοντινή λήψη που θα μπορούσε, τραβώντας κι άλλο λεπτομερές υλικό από την επιφάνειά της. Για την ακρίβεια, μας χάρισε τις καλύτερες εικόνες που έχουν τραβηχτεί από διαστημοσυσκευή εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Αυτή ήταν η τρίτη και καλύτερη φορά που ένα διαστημικό σκάφος επιχείρησε να πλησιάσει την παγωμένη Ευρώπη σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων και το Juno κινήθηκε με ταχύτητα περίπου 24 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι είχε περίπου δύο ώρες για να συγκεντρώσει δεδομένα και να τραβήξει τις λήψεις από τον δορυφόρο. Η τελευταία φορά ήταν η προσέγγιση του Galileo το 2000.

Τα τωρινά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φτάσει εκεί το 2030 ενώ θα συγκριθούν με παλαιότερες λήψεις προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, η επιφάνεια της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Juno εκτοξεύθηκε το 2011 και έφτασε στο σύστημα του Δία το 2016, όπου βρίσκεται από τότε. Το σκάφος είχε το 2021 κάνει ένα κοντινό πέρασμα από έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο, τον Γανυμήδη.

Το κρισιμότερο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενήσει ζωή κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, εκεί όπου υπολογίζεται ότι υπάρχει ένας τεράστιος και βαθύς ωκεανός.

Η Ευρώπη έχει διάμετρο περίπου 3.100 χιλιομέτρων και έχει το 90% του μεγέθους της Σελήνης. Ένα χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι χαρακτηριστικοί πίδακες νερού που εκτινάσσονται περιοδικά από ρωγμές στην επιφάνειά της και οι λήψεις που έρχονται τώρα στο φως της δημοσιότητας, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές.