UPDATE #NOW

Πόσο κρατάει τελικά, η ανοσία από Covid;


JTeam

5 Οκτωβρίου 2022

Πόσο κρατάει τελικά, η ανοσία από Covid;
pexels
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ανοσίας και το κλειδί σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η αναγνώρισή τους

Αν νόσησες πρόσφατα με Covid, ίσως αναρωτιέσαι πόσο καιρό θα έχεις ανοσία. Το πιο σημαντικό πριν πάρεις την απάντηση, είναι να καταλάβεις πώς ακριβώς λειτουργεί μέσα από τα διαφορετικά είδη της: ανοσία που προκαλείται από τη μόλυνση, ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο και η υβριδική (ένας συνδυασμός και των δύο).

Πόσο κρατάει η ανοσία μετά τη μόλυνση

Όπως περιγράφει ο Dr. Jason Gallagher, MD, η ανοσία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως παρατηρείται, τα υψηλά επίπεδα των αντισωμάτων διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν αρχίσουν να σημειώνουν πτώση. Ωστόσο και τότε είναι αποτελεσματικά, ειδικά για τις παραλλαγές που μοιάζουν με εκείνη που είχε προηγουμένως νοσήσει το άτομο. Επίσης, τα αντισώματα δεν είναι τα μόνα που βοηθούν στην ανοσία μετά τη μόλυνση.

Ο κορωνοϊός συγκεκριμένα εξελίσσεται ώστε να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τα στενά συγγενικά του ξαδέλφια, τα οποία προκαλούν κοινό κρυολόγημα και μολύνουν τους ανθρώπους επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πριν από την Omicron, οι επαναμολύνσεις ήταν σπάνιες. Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Laith Abu-Raddad στο Weill Cornell Medicine-Qatar, διαπίστωσε ότι μια μόλυνση με τη μετάλλαξη Δέλτα ή κάποιο προηγούμενο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν περίπου 90% αποτελεσματική στην προστασία από μία επαναμόλυνση, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους. «Όμως η Omicron άλλαξε πραγματικά αυτό τον υπολογισμό», δήλωσε ο επιδημιολόγος Δρ. Abu-Raddad.

Μετά την εμφάνιση της Omicron, οι προηγούμενες λοιμώξεις παρείχαν μόνο περίπου 50% προστασία από την επαναμόλυνση, όπως έδειξε η μελέτη του Δρ Abu-Raddad. Ο SARS Cov-2 είχε αποκτήσει τόσες πολλές μεταλλάξεις, ώστε οι νεότερες παραλλαγές του γίνονταν πιο μεταδοτικές και μπορούσαν καλύτερα να αποφύγουν την ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κολλήσετε εκδοχή της Omicron αφού αναρρώσετε από μια άλλη παραλλαγή.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην επαναμόλυνση, είναι το πόσο διάστημα έχει περάσει από τότε που νόσησες με Covid. Οι άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος εξασθενούν μετά από μια λοίμωξη. Λόγω των διαφορών της Omicron, η προστασία μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα.

Πόση προστασία προσφέρει η υβριδική ανοσία

Η υβριδική ανοσία ή η ενισχυμένη μέσω των εμβολίων ανοσία (3η δόση), μάλλον είναι το «κλειδί» για την πρόληψη των επαναλοιμώξεων αλλά και των σοβαρών λοιμώξεων από την παραλλαγή Omicron.

Η υβριδική ανοσία ή υπερ-ανοσία αναφέρεται στα άτομα που εμφάνισαν λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και παράλληλα εμβολιάστηκαν. Ο συνδυασμός αυτός είχε αξιολογηθεί ως πλέον προστατευτικός σε σύγκριση με τη φυσική λοίμωξη ή τον εμβολιασμό μεμονωμένα.

Μέχρι τώρα, οι εργαστηριακές αναλύσεις των αντι-SARS-CoV-2 αντισωμάτων έχουν δείξει ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία παράγουν υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με τα άτομα που έχουν μόνο μολυνθεί ή μόνο εμβολιαστεί, και μάλιστα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα της υβριδικής ανοσίας έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απενεργοποίησης του κορωνοϊού.