UPDATE #NOW

Η Ιρακινή βουλεύτρια Abir Al-Sahlani έκοψε τα μαλλιά της στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γυναίκες στο Ιράν


Κλέλια Φατούρου

5 Οκτωβρίου 2022

Η Ιρακινή βουλεύτρια Abir Al-Sahlani έκοψε τα μαλλιά της στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γυναίκες στο Ιράν
Οι επώνυμες γυναίκες στηρίζουν το Ιράν, μέσα από την κίνηση που έγινε σύμβολο

Άλλη μία γυναίκα που στέκεται στο πλάι των γυναικών στο Ιράν και αποτίει φόρο τιμής στην 22χρονη Mahsa Amini, που δολοφονήθηκε επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ της.

Η Abir Al-Sahlani, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από τη Σουηδία, και καταγωγή από το Ιράκ, έδωσε μία συγκλονιστική ομιλία όταν ανέβηκε στο βήμα. «Μέχρι το Ιράν να είναι ελεύθερο, η οργή μας είναι μεγαλύτερη από τους τυράννους. Μέχρι οι γυναίκες του Ιράν να είναι ελεύθερες, στεκόμαστε δίπλα σας», είπε η βουλεύτρια στην Ευρωβουλή, στο Στρασβούργο.

Με φωνή που έτρεμε και φανερά συγκινημένη, πήρε το ψαλίδι που είχε μπροστά της και είπε " Jin, Jiyan, Azadi", δηλαδή «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στα κούρδικα ενώ έκοβε την αλογοουρά της.

Όλο και περισσότερες επώνυμες γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους ως φόρο τιμής στο Ιράν, μεταξύ αυτών οι Γαλλίδες ηθοποιοί Juliette Binoche, Marion Cotillard και Isabelle Huppert, με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram, με hashtag #HairForFreedom. Η καμπάνια αποτελεί μία πρωτοβουλία του Richard Sedillot, με τη Julie Couturier και την Christiane Feral Schuhl, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των Γάλλων σχετικά με την κατάσταση στο Ιράν.