UPDATE #NOW

Μέσα στον νέο σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά - Μια «ωδή στο νερό»


JTeam

10 Οκτωβρίου 2022

Μέσα στον νέο σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά - Μια «ωδή στο νερό»
O νέος σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί. Στις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του επικρατεί το μπλε χρώμα και αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία

Καιρό περίμενε το ελληνικό κοινό τους νέους σταθμούς μετρό και σήμερα ο Πειραιάς και όλη η Αθήνα, υποδέχεται τρεις νέους σταθμούς στην περιοχή: «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». Αυτός όμως που μας κέντρισε την προσοχή και όχι άδικα, είναι εκείνος του Δημοτικού Θεάτρου, ή αλλιώς κάτι μας λέει πως θα ονομαστεί και μπλε σταθμός, αφού πρόκειται για μια αφιέρωση στο νερό. Η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική είναι εξ' ολοκλήρου εμπνευσμένη από το νερό, ενώ μέσα στον υπόγειο σταθμό ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία του νερού και υπογραμμίζεται η σημαίνουσα σημασία του.

Jenny.Gr

Ένα τεράστιο H2O στον τοίχο και ένας χάρτης που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του σταθμού, κεντρίζουν τα βλέμματα.

Jenny.Gr
Jenny.Gr

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά την κατασκευή του σταθμού και σε βάθος 7,5 μέτρων από την επιφάνεια της γης, βρέθηκε υδραγωγείο, με μέσο πλάτος τα 0,80 μέτρα και μέσο ύψος 1,80 μ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του #Μετρό στον Πειραιά αποκαλύφθηκαν 150 κατασκευές σχετιζόμενες με αρχαία υδροσυστήματα, χαρακτηριστικές της αρχαίας πόλης του Πειραιά, που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 345 πηγάδια και 388 δεξαμενές που έχουν βρεθεί σε παλιότερες ανασκαφές στον Πειραιά.

Jenny.Gr

Η ανάρτηση του υπουργείου Πολιτισμού για τερματικό Σταθμό του Μετρό Δημοτικό Θέατρο της Γραμμής 3.

«Η Μόνιμη Αρχαιολογική Έκθεση με τίτλο «Ιστορίες για το Αθέατο Νερό» έχει να κάνει με τις αθέατες υδάτινες διαδρομές και τις ιστορίες για τη λειτουργία της πόλης του Πειραιά μέσα από την έκθεση που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία είχε στη χωρική της αρμοδιότητα το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης που κατασκευάστηκε το έργο της Αττικό Μετρό ΑΕ «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς».

Jenny.Gr

Η παρουσίαση του συστήματος υδροδότησης της αρχαίας πόλης αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες

  • Την έκθεση αντιγράφων των συστημάτων άντλησης, συλλογής και μεταφοράς νερού, όπως εξελίχθηκαν από την ίδρυση της πόλης τον 5ο αι. π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο (ενότητες 1 και 2)
  • Την έκθεση πρωτότυπων εκθεμάτων που σχετίζονται με τον τρόπο διαμόρφωσης και λειτουργίας μιας πειραϊκής οικίας σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της πόλης. Το κεντρικό έκθεμα τοποθετήθηκε κάτω από γυάλινο δάπεδο της υπόγειας διάβασης. Πρόκειται για την ανασύσταση ενός ανδρώνα κλασικής οικίας που αποκαλύφθηκε στη σωστική ανασκαφή κατά την κατασκευή του Φρέατος Δεληγιάννη και το οποίο αποσπάστηκε και συντηρήθηκε για το σκοπό αυτό.
  • Την παρουσίαση της χρήσης του νερού στην καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων του Πειραιά με ψηφιακά εκθέματα. Σε videowall προβάλλονται μορφές από την αρχαία εικονογραφία σε ανθρώπινη κλίμακα και σε διάδραση με σκηνικά που μεταβάλλονται παραπέμποντας στην εκάστοτε δραστηριότητα. (ενότητα 4)
  • Η αφήγηση ολοκληρώνεται με το εποπτικό υλικό που πλαισιώνει την κατά χώραν ανάδειξη της διατηρούμενης δεξαμενής 27, στο επίπεδο της πλατείας Αγ. Κωνσταντίνου, πλησίον της κεντρικής εισόδου του σταθμού (ενότητα 5).
Jenny.Gr