UPDATE #NOW

Γλυπτά του Παρθενώνα: Εφικτή η επιστροφή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με έναν νέο βρετανικό φορέα


JTeam

13 Οκτωβρίου 2022

 Γλυπτά του Παρθενώνα: Εφικτή η επιστροφή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με έναν νέο βρετανικό φορέα
Το «Σχέδιο Παρθενώνας», ο νέος βρετανικός φορέας με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού των Συντηρητικών Lord Vaizey, εργάζεται προς μια εφικτή εξεύρεση λύσης όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ένας πρώην Υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών θα τεθεί προεδρεύων ενός νέου φορέα, o οποίος έχει στόχο την επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων» στην Ελλάδα.

Πόσο εφικτή είναι μια συμφωνία;

Ο Lord Vaizey, Υπουργός Πολιτισμού από το 2010 έως το 2016, δηλώνει σίγουρος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή». Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Βουλή των Λόρδων πρόκειται να συζητήσει εκ νέου τον ισχύοντα νόμο που απαγορεύει στα μουσεία να δώσουν αντικείμενα των συλλογών τους. Με την βρετανική κυβέρνηση να διατείνεται πως δεν είχε καμία πρόθεση να τον αλλάξει.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Μίντια και Αθλητισμού επισημαίνει πως «Ο νόμος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να απομακρύνει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός κάποιων εξαιρετικών περιστάσεων».

Ενώ το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο και φιλοξενεί τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», διατείνεται πως «Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε με τόσα άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν ανά τον πλανήτη, δεδομένου ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν.

Διαβάστε την συνέχεια στο monopoli.gr