UPDATE #NOW

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου μπορεί να δημιουργηθούν πριν το 2030


JTeam

17 Οκτωβρίου 2022

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου μπορεί να δημιουργηθούν πριν το 2030
pexels
Η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο του κορωνοϊού, θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί έτσι ώστε να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για επίθεση σε καρκινικά κύτταρα

Οι δύο ιδρυτές της BioNTech, Uğur Şahin και Özlem Türeci σκορπούν ελπίδα με την πρόσφατη δήλωσή τους πως τα εμβόλια εναντίον του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν το 2030.

Όπως επισημαίνουν οι δύο ειδικοί, κάποιες πρόσφατες ανακαλύψεις προκαλούν αισιοδοξία για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου πριν τελειώσει η δεκαετία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Türeci, η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο του κορωνοϊού, θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί έτσι ώστε να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για επίθεση σε καρκινικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Sahin είναι εκείνος που απάντησε σε ερώτηση του κοινού, ότι τα εν λόγω εμβόλια θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030». Να υπενθυμίσουμε ότι η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια mRNA για τον καρκίνο και πριν από την πανδημία.

Η εταιρεία έχει αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Όπως υποστήριξε η Türeci: «η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, ανταποδίδει το έργο μας για τον καρκίνο». Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου ενώ τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν τους όγκους μπορεί να είναι γεμάτα με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που θα στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα, και όχι και τους υγιείς ιστούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η αμερικανική Moderna όσο και η γερμανική BioNTech ιδρύθηκαν με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας mRNA σε πειραματικά εμβόλια για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η έλευση του SARS-CoV-2 θα ανέστελλε τις κλινικές μελέτες, στην πράξη φαίνεται πως τις «ξεκλείδωσε».