UPDATE #NOW

Το Netflix φέρνει τέλος στο μοίρασμα των κωδικών σε πολλαπλούς χρήστες


JTeam

21 Οκτωβρίου 2022

Το Netflix φέρνει τέλος στο μοίρασμα των κωδικών σε πολλαπλούς χρήστες
Από τις αρχές του νέου έτους, το Netflix φέρνει φόρους σε όσους μοιράζουν με άλλους χρήστες τον κωδικό τους

Ήταν ένας εύκολος τρόπος, να μοιράζεται η συνδρομή στο Netflix και να μπορούν παραπάνω από ένας χρήστης να παρακολουθεί σειρές και ταινίες. Ωστόσο έρχεται να μπει ένα τέλος στην συγκεκριμένη τακτική, αφού η δημοφιλής πλατφόρμα streaming ετοιμάζει μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εκτεταμένης χρήσης των κωδικών ενός συνδρομητή από πολλαπλά πρόσωπα, φίλους ή συγγενείς.

Σύμφωνα με την εταιρεία πάνω από 100 εκατ. νοικοκυριά μοιράζονται έναν κωδικό, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Στόχος δεν είναι να παγώσει άμεσα το μοίρασμα των κωδικών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να κατέληγε τελικά σε απώλεια πελατών προκαλώντας τον εκνευρισμό του κοινού. Αντ’ αυτού το επικρατέστερο σενάριο θέλει την πλατφόρμα να επιβάλει μια μικρή, επιπλέον χρέωση για τους παραπάνω λογαριασμούς, για όσους δηλαδή χρησιμοποιούν τον κωδικό εκτός της δηλωμένης αρχικής διεύθυνσης σπιτιού.

Jenny.Gr

Σε πρώτη φάση όλοι οι συνδρομητές θα ενημερωθούν μέσω email, εφόσον διαπιστωθεί πως ο κωδικός τους χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα/νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα θα προστεθεί μια επιπλέον επιβάρυνση για έως δύο επιπλέον άτομα. Ωστόσο, η τιμή δεν θα είναι ίδια, αλλά θα αλλάζει σε κάθε χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η αύξηση θα κυμαίνεται στα 2 με 3 δολάρια, για παράδειγμα στα 2,13 δολάρια το μήνα στο Περού και στα 2,92 δολάρια στη Χιλή.

«Δεν προσπαθούμε να κόψουμε τελείως το μοίρασμα των κωδικών, αλλά θα ζητήσουμε (από τους συνδρομητές) να πληρώνουν λίγο περισσότερο, ώστε να μπορούν να τους μοιράζονται, για να απολαμβάνουν τα προνόμια και την αξία της υπηρεσίας και εμείς αντιστοίχως να λαμβάνουμε παραπάνω έσοδα από την αυξημένη θέαση» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο CEO του Neftlix,

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Time2Play, η οποία έκανε μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, έδειξε πως περίπου το 80% των Αμερικανών που χρησιμοποιούν τον κωδικό κάποιου άλλου, δεν πρόκειται να αγοράσουν το δικό τους κωδικό, αν δεν μπορούν να τον μοιραστούν. Σε κάθε περίπτωση αναλυτές θεωρούν πως η όλη διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο, ώστε να γίνει η καταγραφή, η ενημέρωση των πελατών και η διαμόρφωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής.

Η εταιρεία θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να βεβαιωθεί πως δεν θα κατηγορήσει για κατάχρηση από μέλη μιας οικογένειας που, για παράδειγμα, μπορεί να ζουν προσωρινά σε άλλη τοποθεσία. Αν γίνουν λάθη, μπορεί να χαθούν τελικά πελάτες, αντί να προστεθούν επιπλέον έσοδα.

Το σχέδιο του Netflix, εξάλλου, δεν βασίζεται σε κάποια προηγούμενη εμπειρία. Καμία διεθνής πλατφόρμα μέχρι τώρα δεν έχει δοκιμάσει να βάλει φρένο στο μοίρασμα των κωδικών. Επομένως θεωρείται βέβαιο πως όλες οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες θα παρακολουθούν στενά την συγκεκριμένη τακτική και θα περιμένουν να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα του σχεδίου για να είναι επίσης έτοιμες να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα στο μέλλον.

Τέλος να σημειωθεί πως το νέο μέτρο έχει ήδη επιβληθεί στην Χιλή, την Κόστα Ρίκα και το Περού, για δοκιμαστικούς σκοπούς και για διάστημα 6 μηνών. Αν το σχέδιο προχωρήσει από το νέο έτος, θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες.

TAGS