UPDATE #NOW

3 ντοκιμαντέρ στο Netflix που δείχνουν τα εγκλήματα που προκαλεί η ακραία πίστη


Κλέλια Φατούρου

24 Σεπτεμβρίου 2022

3 ντοκιμαντέρ στο Netflix που δείχνουν τα εγκλήματα που προκαλεί η ακραία πίστη
Τα ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να ανατριχιάσεις

Η πίστη στον Θεό ή σε οποιαδήποτε θρησκεία είναι ένα θέμα καθαρά προσωπικό. Δεν χωρούν υποδείξεις ή μέτρα για το πόσο θα πιστεύει κάποιος και πώς θα επιλέγει να ζει τη ζωή του. Όταν όμως η πίστη οδηγεί σε παραισθήσεις και σε εγκλήματα, και εκλογικεύει ακόμα και τις πιο φρικτές κακοποιήσεις ή δολοφονίες, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις από τις Αρχές.

Οι αιρέσεις, μεγάλες ή μικρές σε έκταση, είναι ένα τρομερά σύνηθες φαινόμενο στις Η.Π.Α. και ειδικότερα σε περιοχές όπως το Τέξας. Η απειλή της Δευτέρας Παρουσίας μπορεί να οπλίσει κυριολεκτικά τα χέρα ανθρώπων που διαθέτουν ούτως ή άλλως μία διαταραγμένη προσωπικότητα. Το Netflix μάς εξοικείωσε την τελευταία χρονιά με αυτό το πρόβλημα που μετρά δεκαετίες και συνεχίζει ανενόχλητα μέχρι σήμερα. Ακολουθούν 3 true crime ντοκιμαντέρ που περιγράφουν με ανατριχιαστικό τρόπο μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ακραία πίστη και η διαστρεβλωμένη αντίληψη.

Sins of Our Mother

Η πιο πρόσφατη ιστορία που διηγείται το Netflix για εγκλήματα και θρησκευτικές οργανώσεις, είναι και η πιο σοκαριστική. Μία γυναίκα που έχει κακοποιηθεί από τον πατέρα της, κάνει απανωτούς γάμους, 3 παιδιά και καταλήγει σε μία σχέση που είναι και η μοναδική που θεωρείται υγιής. Έχει μεγαλώσει με τις αρχές των Μορμόνων, τις οποίες μεταδίδει και στα παιδιά της. Μέχρι που ξεκινούν ανεξήγητοι θάνατοι και εξαφανίσεις, η Lori Vallow Daybell αλλάζει τόπο κατοικίας, φτιάχνει ένα θρησκευτικό podcast και βλέπει ζόμπι, δηλαδή ανθρώπους με σκοτεινές δονήσεις. Θεωρεί καθήκον της να τους εξαφανίσει και η ιστορία όλο και περιπλέκεται.

Ακόμα και μετά την καταδίκη της, δηλώνει αθώα και αποδίδει τις ενέργειές της στην επικράτηση του καλού.

Keep Sweet: Pray and Obey

Οι «ένδοξες» ημέρες της θρησκευτικής οργάνωσης FLDS, Φονταμεταλιστές που αποσχίστηκαν από τους Μορμόνους, επειδή υποστηρίζουν την πολυγαμία. Η αίρεση έχει ένα προφήτη, που προφανώς είναι άντρας και στο πρόσωπο του οποίου βλέπουν τον ίδιο τον Θεό. Είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί σεβασμό, δέος και δεν θα πεθάνει ποτέ. Αυτό πίστευαν οι λίγες χιλιάδες πιστών που είχαν δημιουργήσει τη δική τους μικρή πόλη στο Τέξας, επομένως μπορείτε να καταλάβετε το σοκ, όταν ο προφήτης τους πέθανε από γηρατειά. Τα ηνία πήρε ο γιος του, Warren Jeffs και η δεκαετία του 90 έγινε η αρχή της αντίστροφης μέτρησης.

Το βασικό δόγμα της αίρεσης αυτής ήταν ότι όσο περισσότερες γυναίκες παντρευτεί ένας άντρας και όσα περισσότερα παιδιά κάνει, τόσο περισσότερους βαθμούς και πιθανότητες αποκτά για να βρεθεί σε υψηλή θέση στον Ουρανό. Και αφού η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, υπήρξαν άντρες με 5, 10, 50 συζύγους, πολλές εξ αυτών ανήλικες και 100 παιδιά. Οι γυναίκες διδάσκονταν από μωρά ότι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χτένισμα, να φορούν μονόχρωμα φορέματα (αλλά όχι κόκκινα) και να είναι ήρεμες και γλυκές (Keep Sweet). Όλα άλλαξαν στις αρχές του 2000, όταν μία έφηβη νύφη απέδρασε γιατί δεν άντεχε άλλο τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση (ναι, αυτά δεν ήταν μέσα στους κανόνες) και έκανε καταγγελία στην τοπική αστυνομία, η οποία υποψιαζόταν ούτως ή άλλως τους παράνομους γάμους.

Our Father

Ο γυναικολόγος Donald Cline που ειδικευόταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά έβαζε το δικό του σπέρμα στη διαδικασία, ερήμην του ζευγαριού που τον επισκεπτόταν. Όλο αυτό ήταν και πάλι κομμάτι μίας αίρεσης που ακολουθούσε και του υποδείκνυε ότι η ύπαρξη πολλών παιδιών θα του εξασφαλίσει μία θέση στον Παράδεισο. Τα δεκάδες παιδιά του καταλήγουν να γνωριστούν μέσα από ιστοσελίδα που σε βοηθά να εντοπίσεις το DNA σου και καταρρέουν όταν ανακαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν στον κόσμο.

Είναι προφανές ότι η θρησκεία και η τυφλή πίστη, μπορεί να σε οδηγήσει στο σημείο να ακολουθείς, χωρίς να αναρωτιέσαι ή να φιλτράρεις αυτά που παρουσιάζονται. Όταν συμβαίνει από τότε που γεννιέσαι, ίσως δεν ξέρεις ποιο είναι το φυσιολογικό και ποια είναι τα όρια. Αλλά αυτό δεν κάνει εγκλήματα που έγιναν λιγότερο φρικτά.