UPDATE #NOW

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Αθώοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ.


JTeam

24 Οκτωβρίου 2022

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Αθώοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση

To Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην αθώωση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στην υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Την απόφαση αθώωσης των αστυνομικών έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ).

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «το γεγονός αποτελεί δικαίωση των ιδίων των Συναδέλφων και των οικογενειών τους που επί μακρό χρονικό διάστημα διαχειρίστηκαν υπομονετικά κάθε ταλαιπωρία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις βίωσαν ακόμη και τον δημόσιο διασυρμό, αποτελεί δικαίωση για την κοινωνία που στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία αλλά και το Σωματείο μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο επίλογος μιας τεράστιας υπόθεσης, σε σχέση με μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων Συναδέλφων και του ΣΕΦΕΑΑ που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την Ηθική και οικονομική στήριξη τους πιστεύοντας στην αθωότητά τους, αναφορικά με το θάνατο του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, γράφτηκε σήμερα (22/10) και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από μια αναλυτική πειθαρχική διαδικασία, που αποφάσισε την πλήρη αθώωση τους (δεν επιβλήθηκε καμία ποινή).

Το γεγονός αποτελεί δικαίωση των ιδίων των Συναδέλφων και των οικογενειών τους που επί μακρό χρονικό διάστημα διαχειρίστηκαν υπομονετικά κάθε ταλαιπωρία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις βίωσαν ακόμη και τον δημόσιο διασυρμό, αποτελεί δικαίωση για την κοινωνία που στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία αλλά και το Σωματείο μας, που διαχρονικά στέκεται στο πλευρό όλων των συναδέλφων που τιμούν την στολή τους και το Σώμα, αποτελεί όμως και δικαίωση μιας γυναίκας δικηγόρου, της κυρίας Βαρελά, που πίστεψε και πάλεψε πραγματικά για την αθωότητά τους. Διαβεβαιώνουμε, ότι το ΣΕΦΕΑΑ αψηφώντας κάθε κομματική ή συντεχνιακή «επιθετική» θα τηρήσει την παράδοση του να στηρίζει έντιμους υπερασπιστές της Τάξης και της κοινωνικής ειρήνης».

Το χρονικό της δολοφονίας του

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην Ομόνοια, ο Ζακ Κωστόπουλος μπαίνει σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τα βίντεο που τον έχουν καταγράψει, δείχνουν ότι βρίσκεται σε σύγχυση ή/και σε πανικό.

Ο ιδιοκτήτης φαίνεται να έχει βγει από το κατάστημα και ο Ζακ εγκλωβίζεται, αδυνατώντας να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας (πιθανώς κλείνει αυτόματα και ανοίγει με πάτημα κουμπιού από μέσα ή με κλειδί απ' έξω). Προσπαθεί να σπάσει το τζάμι για να βγει έξω, δεν τα καταφέρνει και τελικά μπαίνει έρποντας στην κάτω προθήκη της βιτρίνας του καταστήματος.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και άλλο ένα άτομο με το που καταφέρνει με το κεφάλι του να σπάσει την προθήκη, αρχίζουν να τον ξυκοποπούν, με κλωτσιές, μέχρι τη στιγμή που καταρρέει αιμόφυρτος, ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά της προθήκης. Περαστικοί παρακολουθούν την επίθεση αμέτοχοι μέχρι την κατάρρευσή του, ενώ στη συνέχεια κάποιος καλεί το ΕΚΑΒ.

Στο σημείο φτάνουν τουλάχιστον 8 αστυνομικοί. Κατά την επέμβασή τους, ξυλοκοπούν και αυτοί τον ήδη πεσμένο στο έδαφος, τραυματισμένο και σε σύγχυση Ζακ. Τελικά, το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αλλά κατά τη μεταφορά διαπιστώνεται ο θάνατός του.