UPDATE #NOW

Mehran Karimi Nasseri:Πέθανε ο Ιρανός πρόσφυγας που ενέπνευσε την ταινία «The Terminal»


JTeam

13 Νοεμβρίου 2022

Mehran Karimi Nasseri:Πέθανε ο Ιρανός πρόσφυγας που ενέπνευσε την ταινία «The Terminal»
O Mehran Karimi Nasseri πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή στον τερματικό 2F το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με αξιωματούχο

O Ιρανός που έζησε 18 μέσα σε ένα αεροδρόμιο του Παρισιού και ενέπνευσε την ταινία «The Terminal» του με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, πέθανε χθες και η ιστορία του είναι συγκλονιστική. Ο Mehran έζησε στον τερματικό 1 του αεροδρομίου, από το 1988 έως το 2006, αρχικά λόγω νομικού κενού και έλλειψης εγγράφων διαμονής που του απαγόρευαν να εισέλθει στη χώρα, και αργότερα από προσωπική του επιλογή.

Ο ίδιος είχε γεννηθεί το 1945 στο Σολεϊμάν, τμήμα του σημερινού Ιράν υπό βρετανική δικαιοδοσία, από Ιρανό πατέρα και Βρετανή μητέρα. Έφυγε από το Ιράν για σπουδές στη Βρετανία το 1974. Όταν επέστρεψε, σύμφωνα με τον ίδιο, φυλακίστηκε λόγω διαδήλωσης κατά του Σάχη και εκδιώχθηκε από τη χώρα του χωρίς διαβατήριο.

Ήταν για χρόνια παγιδευμένος σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο που δεν του επέτρεπε να αποκτήσει νόμιμα χαρτιά. Έτσι, αποφάσισε να μετατρέψει σε σπίτι του μια μικρή περιοχή του αεροδρομίου Roissy Charles de Gaulle το 1988.

Αυτή του η ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία του ενέπνευσε την ταινία The Terminal (2004) και τελικά έλαβε το δικαίωμα να ζήσει στη Γαλλία, αλλά κατέληξε ξανά στο αεροδρόμιο πριν από μερικές εβδομάδες, όπου και πέθανε.