UPDATE #NOW

Η Michelle Obama ξέρει ποια είναι η ρίζα της αυτοπεποίθησης, κι ας άργησε να τη βρει


Κλέλια Φατούρου

15 Νοεμβρίου 2022

Η Michelle Obama ξέρει ποια είναι η ρίζα της αυτοπεποίθησης, κι ας άργησε να τη βρει
British Vogue/Miller Mobley
Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά η πίστη στον εαυτό σου είναι μία δεξιότητα που κατακτιέται

Η Michelle Obama είναι ας πούμε ένα σύμβολο γυναικείας αυτοπεποίθησης και δυναμισμού. Διένυσε όμως μεγάλη απόσταση για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Η Michelle Robinson κατέγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της σε ένα άρθρο στο τεύχος της Vogue Δεκεμβρίου. Μιλά για την αυτοπεποίθηση, την αίσθηση του να μην ανήκεις πουθενά, να νιώθεις ότι πάντα θα ξεχωρίζεις για ένα χαρακτηριστικό της εμφάνισής σου και πώς περνάς στη φάση όπου δεν σε απασχολεί η γνώμη των άλλων.

Η Obama δεν ένιωσε ποτέ φυλετική διάκριση, ίσως επειδή μεγάλωσε σε μία γειτονιά όπου υπήρχε ένα mix φυλών και χρωμάτων. Αυτό όμως που την ξεχώριζε σταθερά, από τότε που πήγαινε νηπιαγωγείο, ήταν το ύψος της. «Ψηλή ήταν η ταμπέλα που με ακολουθούσε μια ζωή. Δεν ήταν κάτι που μπορούσα να κρύψω από τον εαυτό μου. Όταν πια πήγα Λύκειο, ζήλευα πάντα τα παιδιά που μπορούσαν να χαθούν στο πλήθος. Ζήλευα τα κορίτσια που μπορούσαν να αγοράσουν τα ρούχα που ήθελαν και τα αγόρια δεν το σκέφτονταν όταν τους ζητούσαν να χορέψουν.

Αποκαλύπτει ότι πέρασε πολλές ώρες της ζωής της διαλέγοντας τα ρούχα που θα της ταίριαζαν, αν και πίστευε ότι δεν το κατάφερνε. Τα μανίκια ήταν πάντα πιο κοντά, και έτσι τα γύριζε, ελπίζοντας ότι οι άλλοι δεν θα το προσέξουν. Ζήλευε τις cheerleaders, αν και αργότερα κατάλαβε ότι κι εκείνες περνούσαν τον δικό τους, όταν οι άλλοι τις έβλεπαν ως διακοσμητικό στοιχείο σε έναν αγώνα και έδιναν την προσοχή τους στους αθλητές.

«Έλεγα στις κόρες μου ότι ακόμα και τα πιο δημοφιλή παιδιά φοβούνται. Απλά έχουν την ικανότητα να το κρύβουν καλύτερα μπροστά σε κόσμο. Στην εφηβεία, σχεδόν όλοι φοράμε μια μάσκα». Αναγνωρίζει όμως ότι αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης λειτουργεί σαν στάδιο ανάπτυξης και είναι απαραίτητο. Μαθαίνεις, ξεπερνάς τις δυσκολίες, ωριμάζεις.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ενήλικες δεν αποδέχονται αυτό που τους διαφοροποιεί από τους άλλους και προσπαθούν μονίμως να κρυφτούν ή να προσαρμοστούν. «Όταν αφήνεις την κριτική των άλλων να μπει μέσα σου, χάνεις την ουσία. Σε ενδιαφέρει περισσότερο το αν είναι οκ η φούστα σου στη δουλειά και όχι οι προτάσεις που θα κάνεις σε μία ομάδα. Θέλεις να κάνεις μία ερώτηση ενώ είσαι στο κοινό, αλλά τρέμεις για το πώς θα ακουστεί η φωνή σου».

Η συμβουλή της είναι να δίνεις θετική χροιά σε αυτό που σε διαφοροποιεί. Αν νιώθεις ασφάλεια στο σπίτι σου, με τους δικούς σου ανθρώπους, πρέπει να μεταφέρεις αυτή την αίσθηση παντού. «Είμαι ψηλή και αυτό είναι καλό. Είμαι γυναίκα και αυτό είναι καλό. Είμαι μαύρη και αυτό είναι καλό. Είμαι ο εαυτός μου και αυτό είναι πολύ καλό».

Τα εμπόδια δεν εξαφανίζονται αλλά μικραίνουν. Αρχίζεις να μετράς τις νίκες σου, ακόμα και τις πιο μικρές. Εκεί βρίσκεται η ρίζα της αυτοπεποίθησης, σύμφωνα με τη Michelle Obama. Δεν την κατακτάς αμέσως. Παίρνει καιρό, αλλά την κατακτάς.

Διαβάστε το άρθρο της Michelle Obama στη βρετανική Vogue